Pizza con asparagi e ricotta
Posted On 19.05.2013 at a niedziela, maja 19, 2013 by Konsti
Nie jestem wielką fanką szparagów, ale raz na jakiś czas pojawiają się one w naszej kuchni. Kalabryjczyk przyrządza z nich zazwyczaj swoją ulubioną zupę szparagową (taką jak u jego Mamy…), ja natomiast eksperymentuję z nowymi przepisami. Wczoraj przygotowałam po raz pierwszy białą pizzę z ricottą i szparagami (źródło tu i tu). Bardzo ciekawe połączenie smaków! Ja część parmezanu zastąpiłam ostrzejszym serem "provolone piccante", dzięki czemu całość stała się bardziej charakterna:) Polecam!
Składniki (na 1 dużą pizzę dla 2 osób):
· 350 g ciasta na pizzę
· pęczek szparagów
· 150 g ricotty
· 20 g pramezanu
· 20 g sera provolone piccante (lub dowolnego sera o ostrzejszym smaku)
· 1-2 ząbki czosnku
· oliwa
· sól i pieprz
Oczyścić szparagi, wrzucić do wrzątku i gotować przez 2-3 min. Odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i szapragi, doprawić pieprzem i podsmażać przez kilka minut. Do ricotty dodać łyżkę oliwy i ukręcić w miarę gładki krem. Doprawić solą i pieprzem (można też dodać czosnek, jeśli chcemy mieć pizzę bardziej pikantną).
Ciasto na pizzę ułożyć na blasze lub kamieniu do pieczenia, posmarować oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200°C) i piec przez ok. 15 min. Wyjąć ciasto z piekarnika, rozprowadzić na nim ricottę, ułożyć szparagi, posypać startym parmezanem i provolone. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5 min. Gotową pizzę polać odrobiną oliwy i kroić na porcje.
Witam, w chwili obecnej trwa u mnie rozdanie, a do wygrania 4 paletki sleek-a, z miejsca Cię serdecznie zapraszam.
Aktualnie jest 4 do wygrania, a sponsor może powiększyć pulę paletek względem zainteresowania, tak więc zapraszam dwukrotnie.
Boże, jak czytam te włoskie nazwy, to aż mnie w dołku ściska z tęsknoty...