Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym
Posted On 6.05.2013 at a poniedziałek, maja 06, 2013 by Konsti
Tak bardzo mi posmakował krem z tegorocznego mazurka, że postanowiłam poeksperymentować i zrobić jakieś ciasto z wykorzystaniem tego smakołyku. A że akurat miałam w domu kilka cytryn, które zaczęły nieładnie się marszczyć, to postanowiłam upiec ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym na bazie grysiku. Jak widać na zdjęciu, wypiek nie ma żadnej posypki ani polewy i prezentuje się bardzo skromnie, ale uważam, iż tak naprawdę świetnie sprawdziłby się w roli tortu: mnie by tutaj pasowała jakaś jasna polewa, np. z białej czekolady czy marcepanu. Jeśli chodzi o wrażenia smakowe, to ciasto jest przesiąknięte wyraźnym, cytrynowym aromatem i jest... orzeźwiające:). Bardzo przypadło nam do gustu, polecam.
Sładniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- sok z 3 cytryn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 7-8 łyżek kaszy manny
- sok z 2 cytryn
- cukier do smaku
Cukier utrzeć z masłem, dodać jajka, ponownie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryn i jogurt naturalny, szybko zmiksować całość. Ciasto wlać do tortownicy uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką (moja forma miała średnicę 20 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 min. w temp. 180-200°C. Ostudzić ciasto, przekroić na 3 blaty. Przygotować krem: mleko zagotować z grysikiem. Gdy zacznie gęstnieć, dodać sok cytrynowy i cukier (wedle uznania). Gotową masę ostudzić (jeśli w czasie gotowania powstały grudki, można krem zmiksować), a potem przełożyć nią blaty ciasta. Wstawić do lodówki. Kroić, gdy wszystko dobrze stężeje.
Dodatkowe uwagi:
- ciasto najlepiej przechowywać cały czas w lodówce;
- wypiek dobrze sprawdza się jako letni tort: wystarczy tylko dodać ulubioną polewę i odpowiednio udekorować całość.
Wyjątkowo słoneczne, cudowne :)
Piękne ciasto. Bardzo słoneczne :)
Pozdrawiam
Nie mogę przestać o tym myśleć
na cokolwiek co jest cytrynowe nie trzeba mnie długo namawiać :) ciasto wygląda świetnie!