Pizza bianca con patate e cavolfiore

… czyli biała pizza z ziemniakami i kalafiorem. W tej wersji nie ma sosu pomidorowego, zamiast niego jest krem z kalafiora rozprowadzony bezpośrednio na cieście. Do tego plasterki ziemniaków, rozmaryn i mozzarella – i z tymi kilkoma prostymi składnikami powstaje bardzo smaczna kompozycja. Polecam!






Składniki (na 1 pizzę):

Na wierzch:

· 1 mały kalafior
· 2 niewielkie ziemniaki
· 1 ząbek czosnku
· 1 łyżka oliwy
· 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
· świeży rozmaryn
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Na ciasto:

· 250 g mąki (najlepiej typu semola lub innej z pszenicy durum)
· 10 g świeżych drożdży
· pół szklanki ciepłej wody
· 2 łyżki oliwy
· pòł łyżeczki soli

Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z łyżką mąki. Po kilku minutach dodać mąkę, oliwę i sól, zacząć wyrabiać ciasto. Gdy zachodzi taka potrzeba, dodać więcej wody lub więcej mąki. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na kształt koła lub prostokąta. Odstawić na kilkanaście minut, tak by ciasto lekko podrosło.
Mozzarellę pokroić w kostkę. Ziemniaki i kalafiora ugotować. Ziemniaki pokroić na cząstki. Kalafiora rozgnieść na papkę widelcem. Dodać do niego rozgnieciony czosnek, oliwę i jogurt, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto na pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 10 min. Wyjać ciasto. Rozprowadzić na nim masę kalafiorową, ułożyć cząstki ziemniaka, posypać rozmarynem i pieprzem, wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 min. Wyciągnąć pizzę z piekarnika, posypać połową mozzarelli, wstawić do pieczenia na 5 min, ponownie wyjąć z piekarnika, posypać pozostałą mozzarellą i wstawić do piekarnika na 2 min. (w ten sposób część mozzarelli staje się lekko chrupiąca, a część pozostaje przyjemnie ciągnąca). Gorącą pizzę wyjąć z piekarnika, kroić na porcje, podawać natychmiast.



A to kawałek pizzy, który czekał na swój moment w sesji fotograficznej i niestety nie doczekał go w całości: jak się tylko na chwilkę odwróciłam, został cichcem nadgryziony przez Kalabryjczyka:) Oto co udało mi się ocalić do zdjęcia:





Posted in Etichette: , |

9 commenti:

  1. asieja Says:

    bardzo niebanalna ta pizza i bardzo mi się taka wersja podoba.

  2. Maggie Says:

    Niezwykla, ciekawa, inna - chetnie bym skosztowala!

  3. atina Says:

    Bardzo ciekawa ta pizza i pewnie przepyszna:)

  4. Majana Says:

    Bardzo fajna, inna niz wszystkie i na pewno smakuje rewelacyjnie :)

  5. Kinga Says:

    HEJ KONSTII, zaskakujące zestawienie składników na pizze! Ale gdzie te kartofle w składnikach? Ile ich ma być? I na ile osób taka pizza wystarcza? Smak kalafira z kartofle wyobrażam sobie, bo do tradycyjnego polskiego obiadu oprócz kartofli i kalafiora to już tylko jajka sadzonego brak, podobnie warzywa się te łączy w curry, dodając jeszcze groszek i przyprawy, ale w tej wersji - mash z kalafiora, kartofleki w plasterkach i zapieczone pod serem - brzmi świetnie.

  6. Kinga Says:

    A zapomniałam napisać, że lifting strony bardzo jej posłużył i wreszcie napisałaś coś o sobie :).

  7. Konsti Says:

    Asiejo, dziekuje!
    Maggie - a ja chetnie bym Cie poczestowala taka pizza:)
    Atinko, przepyszna, daje slowo:)
    Majano, dziekuje!
    Kingo, dzieki za wylapanie bledu, faktycznie gdzies wcielo ziemniaki: juz dodane! Ta pizza jest sredniej wielkosci, u mnie w domu to porcja w sam raz dla dwoch osob. Dla 4 osob podwajam skladniki. Ciesze sie, ze blog w nowej szacie przypadl Ci do gustu! Faktycznie dodalam kilka zdan o sobie, za czesto mnie pytano, kto ja jestem:) Teraz przynajmniej jestem mniej anonimowa.
    Pozdrawiam cieplo spod Krzywej Wiezy!

  8. Unknown Says:

    Chętnie skorzystam z twojego pomysłu na białą pizze.tym bardziej,ze moi chłopcy przepadają za wszystkim co przypomina "Bianca neve"!

  9. Konsti Says:

    Mam nadzieje, ze przypadnie do gustu i Tobie, i Twoim chlopcom! Ciesz sie, ze do mnie zagladasz, milo poznac rodaczke z Sycylii!
    Pozdrawiam serdecznie.