Pizza bianca con patate e cavolfiore
Posted On 28.11.2011 at a poniedziałek, listopada 28, 2011 by Konsti… czyli biała pizza z ziemniakami i kalafiorem. W tej wersji nie ma sosu pomidorowego, zamiast niego jest krem z kalafiora rozprowadzony bezpośrednio na cieście. Do tego plasterki ziemniaków, rozmaryn i mozzarella – i z tymi kilkoma prostymi składnikami powstaje bardzo smaczna kompozycja. Polecam!
Składniki (na 1 pizzę):
Na wierzch:
· 1 mały kalafior
· 2 niewielkie ziemniaki
· 1 ząbek czosnku
· 1 łyżka oliwy
· 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
· świeży rozmaryn
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na ciasto:
· 250 g mąki (najlepiej typu semola lub innej z pszenicy durum)
· 10 g świeżych drożdży
· pół szklanki ciepłej wody
· 2 łyżki oliwy
· pòł łyżeczki soli
Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z łyżką mąki. Po kilku minutach dodać mąkę, oliwę i sól, zacząć wyrabiać ciasto. Gdy zachodzi taka potrzeba, dodać więcej wody lub więcej mąki. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na kształt koła lub prostokąta. Odstawić na kilkanaście minut, tak by ciasto lekko podrosło.
Mozzarellę pokroić w kostkę. Ziemniaki i kalafiora ugotować. Ziemniaki pokroić na cząstki. Kalafiora rozgnieść na papkę widelcem. Dodać do niego rozgnieciony czosnek, oliwę i jogurt, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto na pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 10 min. Wyjać ciasto. Rozprowadzić na nim masę kalafiorową, ułożyć cząstki ziemniaka, posypać rozmarynem i pieprzem, wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 min. Wyciągnąć pizzę z piekarnika, posypać połową mozzarelli, wstawić do pieczenia na 5 min, ponownie wyjąć z piekarnika, posypać pozostałą mozzarellą i wstawić do piekarnika na 2 min. (w ten sposób część mozzarelli staje się lekko chrupiąca, a część pozostaje przyjemnie ciągnąca). Gorącą pizzę wyjąć z piekarnika, kroić na porcje, podawać natychmiast.
A to kawałek pizzy, który czekał na swój moment w sesji fotograficznej i niestety nie doczekał go w całości: jak się tylko na chwilkę odwróciłam, został cichcem nadgryziony przez Kalabryjczyka:) Oto co udało mi się ocalić do zdjęcia:
bardzo niebanalna ta pizza i bardzo mi się taka wersja podoba.
Niezwykla, ciekawa, inna - chetnie bym skosztowala!
Bardzo ciekawa ta pizza i pewnie przepyszna:)
Bardzo fajna, inna niz wszystkie i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
HEJ KONSTII, zaskakujące zestawienie składników na pizze! Ale gdzie te kartofle w składnikach? Ile ich ma być? I na ile osób taka pizza wystarcza? Smak kalafira z kartofle wyobrażam sobie, bo do tradycyjnego polskiego obiadu oprócz kartofli i kalafiora to już tylko jajka sadzonego brak, podobnie warzywa się te łączy w curry, dodając jeszcze groszek i przyprawy, ale w tej wersji - mash z kalafiora, kartofleki w plasterkach i zapieczone pod serem - brzmi świetnie.
A zapomniałam napisać, że lifting strony bardzo jej posłużył i wreszcie napisałaś coś o sobie :).
Asiejo, dziekuje!
Maggie - a ja chetnie bym Cie poczestowala taka pizza:)
Atinko, przepyszna, daje slowo:)
Majano, dziekuje!
Kingo, dzieki za wylapanie bledu, faktycznie gdzies wcielo ziemniaki: juz dodane! Ta pizza jest sredniej wielkosci, u mnie w domu to porcja w sam raz dla dwoch osob. Dla 4 osob podwajam skladniki. Ciesze sie, ze blog w nowej szacie przypadl Ci do gustu! Faktycznie dodalam kilka zdan o sobie, za czesto mnie pytano, kto ja jestem:) Teraz przynajmniej jestem mniej anonimowa.
Pozdrawiam cieplo spod Krzywej Wiezy!
Chętnie skorzystam z twojego pomysłu na białą pizze.tym bardziej,ze moi chłopcy przepadają za wszystkim co przypomina "Bianca neve"!
Mam nadzieje, ze przypadnie do gustu i Tobie, i Twoim chlopcom! Ciesz sie, ze do mnie zagladasz, milo poznac rodaczke z Sycylii!
Pozdrawiam serdecznie.