Biscotti allo zenzero

... czyli ciasteczka imbirowe. Kolejny przepis zainspirowany lekturą grudniowego numeru „La Cucina del Corriere della Sera”. Nie trzymałam się wiernie receptury, wprowadziłam kilka zmian: zwiększyłam ilość mąki i miodu, zmniejszyłam zawartość cukru, oprócz imbiru do ciasta dodałam też kardamon. Ciasteczka wyszły takie, jak chciałam: delikatne, aromatyczne, o charakterystycznym smaku imbirowym z lekką nutką kardamonową. Część ciasteczek maznęłam lukrem, reszta pozostała „golusieńka”. I chyba te najprostsze smakują nam bardziej niż te lukrowane:)



Składniki (na ok. 50 ciasteczek):

· 30 dkg mąki
· 10 dkg cukru
· 10 dkg masła
· 2-3 łyżki miodu
· 1 jajko
· 1 łyżeczka imbiru
· 1 łyżeczka kardamonu
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· sok z połowy cytryny

Masło, cukier i miód rozpuścić podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, imbirem i kardamonem. Dodać jajko i roztopiony tłuszcz z miodem i cukrem. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec sok z cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm i wykrawać ciasteczka. Powierzchnię ciasteczek można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 min. w temp. ok. 180°C. Ostudzić, ewentualnie polukrować. Przechowywać w słoju lub metalowej puszce.

Posted in Etichette: |

9 commenti:

  1. Ewelina Majdak Says:

    Jak robisz taki ladny lukier? Mnie sie zawsze rozwarstwia ...A wiesz co u mnie te zbylo imbirowo w weekend :) Moze to jakas telepatia? :D
    Pozdrawiam Cie ;*

  2. Bea Says:

    Cudne! Cos dla mnie chyba :) I my tez najbardziej lubimy te bez lukru ;)

    Pozdrawiam!

  3. grazyna Says:

    Ja lubię wszystko, co z imbirem. Oj, smakowały by mi :)

  4. Gosia Oczko Says:

    Smacznie piękne gwiazdy. I zgadzam się z Apolonią Parasolkową - ładny lukier :)

  5. Majana Says:

    Piękne ciasteczka:)
    Uwielbiam robić ciacha, my wczoraj tez produkowaliśmy gwiazdki, ale cynamonowe :)
    Pozdrawiam ciepło:)

  6. Tilianara Says:

    Gwiazdkowe gwiazdki :) I też jestem ciekawa tego pięknego lukru :)

  7. majka Says:

    Sliczne gwiazdeczki :) Pieknie wygladaja z tym lukrem Ale te "golusienkie" tez niezle sie prezentuja :))

    Pozdrwiam cieplo.

  8. Konsti Says:

    Dziekuje, dziekuje bardzo! Ciasteczka sa pyszne, bez wahania polecam je wszystkim ciasteczkozercom:) A ze lukier taki ladny? nawet nie zwrocilam na to uwagi, ale coz, widac lata praktyki robia swoje:) A robie go tak: 1 bialko ubijam na sztywno dodajac stopniowo cukier puder (170-200 g, w zaleznosci od wielkosci bialka), dodaje kilka kropel soku z cytryny i kilka kropel mleka, mieszam... i juz! Ten lukier szybko zastyga, co uwazam za bardzo duzy plus. Kolorek ma ladny, smak niczego sobie, wysuszony nie peka, czegoz chciec wiecej? Mozna nim robic rozne skomplikowane wzorki, ale ja mam do tego 2 lewe rece, wiec tylko maze nim ciastka po powierzchni i tyle:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  9. Gosia Says:

    wspaniale wygladaja!!!!
    Pozdrawiam :)