Balilah

Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi w "Jerozolimie” tak oto opisują to niezwykle proste i smakowite danie: “Balilah to popularne palestyńskie jedzenie uliczne, sładające się ze świeżej ciecierzycy przyprawionej kuminem i sokiem z cytryny. Niezwykle satysfakcjonująca przekąska. (...) Balilah można jeść na ciepło (ale nie gorąco) lub w temperaturze pokojowej jako małą przekąskę między posiłkami. Wyśmienicie komponuje się również z grillowanym kurczakiem albo rybą”. Zrobiłam, skosztowałam – pyszności, polecam!


Balilah


Składniki:

  • 200 g suszonej ciecierzycy 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 duża cytryna 
  • 60 g natki pietruszki 
  • 2 dymki (wraz ze szczypiorem) 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2,5 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz 
Ciecierzycę zalać wodą, dodać sodę i odstawić na noc, w temperaturze pokojowej. Przecedzić, zalać świeżą wodą i ugotować, aż będzie miękka. Cytrynę dokładnie obrać, wyrzucić pestki, a miąższ drobno posiekać. Pietruszkę i dymkę wraz ze szczypiorem poszatkować. Do miski wrzucić ugotowaną ciecierzycę, cytrynę, pietruszkę, dymkę ze szczypiorkiem i kumin. Dodać oliwę, posolić i popieprzyć do smaku.

Posted in Etichette: , |

3 commenti:

  1. Natalia Pałac Says:

    pycha, coś w moim stylu :3

  2. Olka Says:

    Ja bym pojadła, ale mój Mąż jest antyfanem ciecierzycy i jakoś rzadko ją w domu robię w jakiejkolwiek postaci...

  3. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa!
    ja jestem wielka fanka ciecierzycy, moge ja jesc zawsze iw wszedzie;) W "Jerozolimie" jest kilka ciekawych przepisow z tym warzywem, jeszcze co najmniej jeden czeka na wyprobowanie...
    Pozdrawiam serdecznie.