Balilah
Posted On 30.09.2015 at a środa, września 30, 2015 by Konsti
Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi w "Jerozolimie” tak oto opisują to niezwykle proste i smakowite danie: “Balilah to popularne palestyńskie jedzenie uliczne, sładające się ze świeżej ciecierzycy przyprawionej kuminem i sokiem z cytryny. Niezwykle satysfakcjonująca przekąska. (...) Balilah można jeść na ciepło (ale nie gorąco) lub w temperaturze pokojowej jako małą przekąskę między posiłkami. Wyśmienicie komponuje się również z grillowanym kurczakiem albo rybą”. Zrobiłam, skosztowałam – pyszności, polecam!
Składniki:
- 200 g suszonej ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki wody
- 1 duża cytryna
- 60 g natki pietruszki
- 2 dymki (wraz ze szczypiorem)
- 3 łyżki oliwy
- 2,5 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz
Ciecierzycę zalać wodą, dodać sodę i odstawić na noc, w temperaturze pokojowej. Przecedzić, zalać świeżą wodą i ugotować, aż będzie miękka.
Cytrynę dokładnie obrać, wyrzucić pestki, a miąższ drobno posiekać. Pietruszkę i dymkę wraz ze szczypiorem poszatkować. Do miski wrzucić ugotowaną ciecierzycę, cytrynę, pietruszkę, dymkę ze szczypiorkiem i kumin. Dodać oliwę, posolić i popieprzyć do smaku.
pycha, coś w moim stylu :3
Ja bym pojadła, ale mój Mąż jest antyfanem ciecierzycy i jakoś rzadko ją w domu robię w jakiejkolwiek postaci...
Dziekuje za mile slowa!
ja jestem wielka fanka ciecierzycy, moge ja jesc zawsze iw wszedzie;) W "Jerozolimie" jest kilka ciekawych przepisow z tym warzywem, jeszcze co najmniej jeden czeka na wyprobowanie...
Pozdrawiam serdecznie.