Szarlotka Mamy Małgosi (na półkruchym cieście z olejem)

Przepis z CinCina. Nie wiem, kim jest Mama Małgosi, ale bardzo jej dziękuję za fantastyczny przepis na wielce smakowitą szarlotkę. Jedyne, co zmieniłam w recepturze, to ilość jabłek: zamiast jednego kilograma dałam dwa, a nawet więcej. Po prostu przepadam za szarlotkami z dużą zawartością jabłek:) Ach, no i dodałam cynamon do jabłek, tak jak lubię. Ciasto wyszło rewelacyjne, polecam!


szarlotka


Składniki:

• 300 g mąki - najlepsza jest krupczatka
• 100 g cukru pudru
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 jajko + 1 żółtko
• 100 g oleju
• 1-2 łyżki śmietany (można zamienić na jogurt)
• 2-2,5 kg jabłek (kwaśnych)
• bułka tarta
• cynamon
• kilka łyżek zwykłego cukru
• dodatkowo: muesli, płatki śniadaniowe, posiekane orzechy czy migdały

Zmieszać make, cukier i proszek. Dodać jajka i posiekać nożem. Dodać olej i jeszcze raz posiekać. Na koniec dać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie posmarować blachę tłuszczem i wysypać blachę bułką tartą (autorka przepisu użyła formy o wymiarach 20x28 cm, ja zdecydowałam się na tortownicę o średnicy 22 cm.) oraz obrać jabłka i albo pokroić je w cienkie plasterki, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte lub pokrojone jabłka doprawić do smaku cukrem i cynamonem.
2/3 ciasta wyłożyć na spód formy. Posypać ciasto bułką tartą, położyć na to jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce: powstałą „kruszonką” posypać powierzchnię szarlotki. Do warstwy "kruszonkowej" można dodać muesli czy płatki śniadaniowe z orzechami, rodzynkami, co uczyni ja jeszcze bardziej chrupiącą (ja dałam posiekane migdały). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temp. 180-200 st.C.


Posted in Etichette: |

6 commenti:

  1. Majana Says:

    Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam szarlotki :)
    Pozdrawiam.

  2. Konsti Says:

    Dziekuje i tez pozdrawiam:)

  3. Krystyna9 Says:

    Konsti, Twoja szarlotka wyglada o całe niebo lepiej jak oryginał :) Na pewno pyszna jest a jak dużo jabłek :)

    i zaś nie moge dodawać komentarzy ze swojego konta :(

  4. gin Says:

    Musiało być obłędnie aromatyczne :)
    Też lubię dużo, dużo jabłek :)

  5. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Wygląda przepysznie .... Zapisuję przepis, bo kocham szarlotki:)

  6. Konsti Says:

    Krysiu, nie widzialam oryginalu, bo nie mialam dostepu na zdjec na cincinie, ale wierze Ci na slowo;)
    Gin, no wlasnie - co to za szarlotka, jesli jest w niej tylko 1 kg jablek?:)
    Jolu, dziekuje!
    Pozdrawiam serdecznie.