Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli
Posted On 9.07.2015 at a czwartek, lipca 09, 2015 by Konsti
Jejku, jakie to dobre! Szkoda tylko, że kiepsko wygląda, ale za to smakuje bosko:) Pierwszy raz zrobiłam to smarowidło wiernie według przepisu z blogu Jadłonomia, ale potem wprowadziłam kilka zmian, co by moje kubki smakowe były zadowolone w 100%. I tak z czasem czarną fasolę zmieniłam na czerwoną, a kolendrę na pietruszkę, limonkę na cytrynę, olej na oliwę, a kumin na rozmaryn i miętę; dosypałam też ziaren sezamu i słonecznika – i dopiero wtedy uznałam, że to jest to, moje ulubione fasolowe smarowidło do chleba. Kalabryjczykowi też bardzo smakuje, więc jestem w pełni usatysfakcjonowana:) Jak dla nas - pycha!
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (lub 1/2 szklanki suchej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- kilka listków świeżej mięty
- sok z połówki cytryny
- mały pęczek pietruszki
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- sól i pieprz
- kilka łyżek oliwy
Cebulę pokroić w pióra, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, podsmażać przez 1 - 2 minuty. Następnie dodać czosnek i przyprawy, wymieszać i smażyć kolejną minutę.
Podsmażoną cebulę wraz z przyprawami i czosnkiem połączyć z resztą składników w naczyniu blendera i wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, przechowywać w lodówce do tygodnia.
Często jest tak, że coś nie wyględnę, ale jakie pyszne:).
Oj tak! tego typu daniami sa np. wszystkie potrawy z kasza gryczana...
Pozdrawiam serdecznie.