Farro freddo all'arancia e noci
Posted On 7.02.2015 at a sobota, lutego 07, 2015 by Konsti
… czyli płaskurka (starsza siostra orkiszu) na słodko i na zimno, z dodatkiem pomarańczy i orzechów. Idealna na śniadanie lub na podwieczorek. Pyszności!
Składniki (na 1 porcję):
· 1 szklanka ugotowanej kaszy z płaskurki
· 1 pomarańcza
· kilka dorodnych orzechów włoskich
· kilkanaście rodzynek
· 1 łyżka płynnego miodu
· 2 łyżki soku z cytryny
· 1 łyżeczka oliwy
Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki, tak samo postąpić z orzechami. Dokładnie rozrobić miód z sokiem z cytryny i z oliwą, dodać płaskurkę, dokładnie wymieszać (ewentualnie dodać więcej miodu, jeśli całość ma być bardzo słodka…). Dodać pokrojoną pomarańczę, orzechy i rodzynki, wymieszać, wyłożyć na talerz i konsumować z przyjemnością :)
Pychotka
Ja uwielbiam wszelakie starsze siostry i braci pszenicy( z której chętnie bym zrezygnowała całkowicie , zostawiając tylko jej siostry i braci, ale dużo droższe i ciężej dostępne u mnie niestety ), mają pełniejsze smaki i lepsze są dla zdrowia naszego
Zgadzam sie w calej rozciaglosci!
A ze wszystkich starszych krewnych pszenicy zdecydowanie najbardziej lubie farro:)
Sciskam Cie mocno.
Oj coś mi się wydaje, ze bardzo by mi posmakowało takie śniadanko:)
Jolu, przyznam Ci sie, ze zdarzylo mi sie jesc tak przyrzadzone farro nawet na obiad, nie tylko na sniadanie:)
Pozdrawiam serdecznie.