Pizza con salsiccia e olive
Posted On 15.11.2014 at a sobota, listopada 15, 2014 by Konsti
"Salsiccia" to włoska kiełbasa przyrządzana z surowego mielonego mięsa (zazwyczaj przyprawionego czosnkiem, ale to zależy od regionu). Niektórzy porównują ją do polskiej białej kiełbasy, lecz to jednak nie to… Pizza z salsiccią to prawdziwy smakołyk, nic dziwnego, że można ją zamówić prawie w każdej włoskiej pizzerri! Albo przyrządzić samemu w domu:) Receptura pochodzi ze strony Ricette&Ricette.
Składniki (na 2 duże pizze):
· 500 g ciasta na pizzę
· 400 g przecieru pomidorowego (passata di pomodoro)
· 2 pętka włoskiej kiełbasy surowej (salsiccia)
· 250 g sera mozzarella
· garść oliwek
· sól i oregano
· oliwa
Nagrzać piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Przecier pomidorowy wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą i oregano. Pokroić na kawałki ser i kiełbasę. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać kawałkami kiełbasy i wstawić do piekarnika na ok. 15 min. Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać kawałkami mozzarelli i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5 min. Gotową pizzę kroić na kawałki i jeść z apetytem:)
Moje uwagi:
- salsiccia może zostać zastąpiona surowym mięsem mielonym wymieszanym z czosnkiem i przyprawami;
- zamiast sera mozzarella można też użyć wędzonego sera scamorza, wtedy pizza będzie miała jeszcze ciekawszy smak.
Tę kiełbaskę miło wspominam z pobytu we Włoszech.
Pizza pyszna. :)
Pozdrowienia
Kiełbasy nie znam, ale domową pizze uwielbiam:) Pozdrawiam
a ja praktycznie nie piekę pizzy w domu. Sama dla siebie, nie chce mi się. A jak ślubny przyjeżdża w soboty to idziemy do pizzeri blisko domu i tam sobie wcinamy. Na szczęście jest tam pyszna pizza z pysznymi sosami.