Pizza con salsiccia e olive

"Salsiccia" to włoska kiełbasa przyrządzana z surowego mielonego mięsa (zazwyczaj przyprawionego czosnkiem, ale to zależy od regionu). Niektórzy porównują ją do polskiej białej kiełbasy, lecz to jednak nie to… Pizza z salsiccią to prawdziwy smakołyk, nic dziwnego, że można ją zamówić prawie w każdej włoskiej pizzerri! Albo przyrządzić samemu w domu:) Receptura pochodzi ze strony Ricette&Ricette. 


pizza aff


Składniki (na 2 duże pizze): 

· 500 g ciasta na pizzę 
· 400 g przecieru pomidorowego (passata di pomodoro
· 2 pętka włoskiej kiełbasy surowej (salsiccia
· 250 g sera mozzarella 
· garść oliwek 
· sól i oregano 
· oliwa 

Nagrzać piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Przecier pomidorowy wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą i oregano. Pokroić na kawałki ser i kiełbasę. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać kawałkami kiełbasy i wstawić do piekarnika na ok. 15 min. Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać kawałkami mozzarelli i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5 min. Gotową pizzę kroić na kawałki i jeść z apetytem:) 

Moje uwagi: 
- salsiccia może zostać zastąpiona surowym mięsem mielonym wymieszanym z czosnkiem i przyprawami; 
- zamiast sera mozzarella można też użyć wędzonego sera scamorza, wtedy pizza będzie miała jeszcze ciekawszy smak.

Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Majana Says:

    Tę kiełbaskę miło wspominam z pobytu we Włoszech.
    Pizza pyszna. :)
    Pozdrowienia

  2. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Kiełbasy nie znam, ale domową pizze uwielbiam:) Pozdrawiam

  3. Anonimowy Says:

    a ja praktycznie nie piekę pizzy w domu. Sama dla siebie, nie chce mi się. A jak ślubny przyjeżdża w soboty to idziemy do pizzeri blisko domu i tam sobie wcinamy. Na szczęście jest tam pyszna pizza z pysznymi sosami.