Torta alla ricotta e cacao
Posted On 24.10.2014 at a piątek, października 24, 2014 by Konsti
Bardzo lubię ciasta z ricottą, sa zawsze bardzo aromatyczne i wilgotne. Już kiedyś zachwalałam ciasto cytrynowe z ricottą (torta alla ricotta e limone), teraz wypróbowałam wersję z kakao. Kolejny udany wypiek, polecam! Przepis powstał w wyniku skrzyżowania kilku receptur znalezionych w internecie, ale zdecydowanie największą inspirację znalazłam tutaj.
Składniki:
· 250 g mąki
· 250 g sera ricotta
· 200 g cukru
· 3 jajka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżka ciemnego, gorzkiego kakao
· dowolny aromat (dałam rumowy)
· opcjonalnie: cukier puder do posypania gotowego ciasta
Jajka rozrobić z cukrem (najlepiej za pomocą misera). Następnie dodać ricottę, ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać aromat do ciasta, ponownie wymieszać (jeśli ciasto jest za gęste, można dodać odrobinę mleka). Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niej kakao. Podłużną formę natłuścić i wysypać maką. Wyłożyć najpierw białą część ciasta, a potem brązową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180°C przez ok. 45 min. Po ostudzeniu gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Piekłam kiedyś babkę z ricotta i pamiętam, że była wilgotna i pyszna - taką jak lubię ... i takie jest też Twoje ciasto:) pozdrawiam
i ja piekłam wczoraj babkę na ricottcie :) Bardzo mi posmakowała. Następnym razem wypróbuję z dodatkiem kakao, bo teraz dałam sporo suszonej żurawiny