Pizza alle melanzane
Posted On 6.10.2014 at a poniedziałek, października 06, 2014 by Konsti
… czyli pizza z bakłażanem. Bakłażan występuje w naprawdę wielu pysznych daniach kuchni włoskiej, nie mogło więc zabraknąć i pizzy na tej liście. To jedna z najpopularniejszych pizz wegetariańskich, łatwa do przygotowania i bardzo smaczna – oczywiście, jeśli tylko potrafimy docenić prostotę tego przysmaku.
Składniki (na 2 pizze):
· ok. 400-500 g ciasta na pizzę
· 250 g przecieru pomidorowego (tzw. passata al pomodoro)
· 1 duży bakłażan
· kulka mozzarelli (waga ok. 200 g)
· 2-3 łyżki startego parmezanu
· 1 ząbek czosnku
· garść świeżej bazylii
· tymianek i oregano
· oliwa
· sól i pieprz
Ciasto rozwałkować na dwa placki, rozłożyć na kamieniu lub na blasze, zostawić do wyrośnięcia. Bakłażana pokroić na plasterki i zgrillować albo podpiec w piekarniku (ja wcześniej posypuję plastry solą i pieprzem, dzięki temu od razu nabierają bardziej wyrazistego smaku). Posiekać czosnek i bazylię, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać 2 łyżki oliwy, doprawić lekko solą. Rozsmarować sos pomidorowy na cieście, rozłożyć plastry bakłażana, posypać leciutko oregano i tymiankiem. Można skropić całość oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (temp ok. 220 stopni) i piec przez 15-20 min. Następnie wyjąć obie pizze z piekarnika, posypać je pokrojoną mozzarellą i parmezanem, wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5-10 min. Przed podaniem można posypać pizzę listkami bazylii.