Jabłkowe ciasto drożdżowe

Co dodać do ciasta zamiast jajek, żeby pomimo braku żółtek drożdżowe wyszło delikatne i aromatyczne? Pinkcake z blogu “Trochę inna cukiernia” ma gotową odpowiedź: należy posłużyć się musem z dyni lub przecierem marchewkowym, albo musem jabłkowym. Wypróbowałam wszystkie wersje i ta z musem jabłkowym odpowiada mi najbardziej. Czego jak czego, ale jabłek nigdy nie brakuje w mojej kuchni! Poza tym ciasto z dodatkiem startego jabłka wychodzi delikatne, wilgotne i bardzo smaczne, zgodnie z zapewnieniami autorki przepisu. Drożdżowe pierwsza klasa:) Polecam!


drozdzowe


Składniki: 

· 500 g mąki 
· 7 g drożdży liofilizowanych (dałam 15 g świeżych drożdży
· 100 g cukru w tym 1 łyżka cukru z wanilią 
· szczypta soli 
· 80 g margaryny najlepiej naturalnej 
· 0,5 szklanki ulubionego mleka 
· 1 jabłko starte na mus 
· garść rodzynek i garść żurawiny (u mnie: rodzynki i posiekana czekolada

Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, jabłko i wmieszać do ciasta. Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić dodać bakalie i przełożyć do formy wyłożonej papierem do gotowania. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. amandaricci.butikzprzepisami Says:

    Fajny pomysł z musem jabłkowym!

  2. gin Says:

    Mmm, musiało smakować wyśmienicie :)