Panini mafalde

… czyli sycylijskie bułeczki z dodatkiem sezamu o fikuśnym, zygzakowatym kształcie. Przepis pochodzi z książki “Pane e roba dolce” sióstr Simili. Jeśli kogoś interesuje sposób formowania bułeczek, to polecam zajrzeć tutaj.


buleczka


Składniki: 

• 350 g mąki typu semola lub grano duro
• 150 g mąki chlebowej 
• ok. 300 g wody 
• 20 g świeżych drożdży 
• 10 g soli 
• 2 łyżki oliwy 
• 1 łyżeczka słodu 
• sezam 

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. Godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Z wyrośniętego ciasta można uformować dwa niewielkie bochenki lub kilka-kilkanaście “zygzakowatych” bułeczek. Zwilżyć ich powierzchnię wodą, a następnie posypać sezamem (dałam zdecydowanie za mało sezamu!). Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Nagrzać piekarnik do 210°C, wstawić blachę z pieczywem i piec w tej temperature przez 10 min., a potem obniżyć do 190°C i piec przez 15-20 min. Ostudzić na kratce.

Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Aurora Says:

    Urocze :)

  2. Anonimowy Says:

    oj, ale fajne te bułeczki. Konsti czy semola to to samo co semolina ? A słód mogę zastąpić np. miodem ?

  3. Konsti Says:

    Auroro,dziekuje.
    Krystyno, pewnie, ze mozna zastapic slod miodem. A semola to polska semolina. Jest troche zamieszania z tymi nazwami i tlumaczeniami, bo np. po wlosku "semolino" to kasza manna...
    Usciski.