Panini mafalde
Posted On 14.07.2014 at a poniedziałek, lipca 14, 2014 by Konsti
… czyli sycylijskie bułeczki z dodatkiem sezamu o fikuśnym, zygzakowatym kształcie. Przepis pochodzi z książki “Pane e roba dolce” sióstr Simili. Jeśli kogoś interesuje sposób formowania bułeczek, to polecam zajrzeć tutaj.
Składniki:
• 350 g mąki typu semola lub grano duro
• 150 g mąki chlebowej
• ok. 300 g wody
• 20 g świeżych drożdży
• 10 g soli
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka słodu
• sezam
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. Godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Z wyrośniętego ciasta można uformować dwa niewielkie bochenki lub kilka-kilkanaście “zygzakowatych” bułeczek. Zwilżyć ich powierzchnię wodą, a następnie posypać sezamem (dałam zdecydowanie za mało sezamu!). Odstawić ponownie pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Nagrzać piekarnik do 210°C, wstawić blachę z pieczywem i piec w tej temperature przez 10 min., a potem obniżyć do 190°C i piec przez 15-20 min. Ostudzić na kratce.
Urocze :)
oj, ale fajne te bułeczki. Konsti czy semola to to samo co semolina ? A słód mogę zastąpić np. miodem ?
Auroro,dziekuje.
Krystyno, pewnie, ze mozna zastapic slod miodem. A semola to polska semolina. Jest troche zamieszania z tymi nazwami i tlumaczeniami, bo np. po wlosku "semolino" to kasza manna...
Usciski.