Minestra di ceci e patate

... czyli pyszna, rozgrzewająca zupa z ciecierzycy i ziemniaków. Przepis domowy, bez żadnego konkretnego źródła:). Można przyspieszyć przygotowanie zupy poprzez wykorzystanie ciecierzycy z puszki, ale moim zdaniem nie warto: namoczona i ugotowana wcześniej ciecierzyca ma o wiele lepszy smak i naprawdę czuć różnicę!


zupa


Składniki (dla 2-3 osób):

• 500-600 g ugotowanej ciecierzycy
• 3 duże ziemniaki
• kilka łyżek przecieru pomidorowego
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 1 łodyga selera naciowego
• 2 ząbki czosnku
• ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
• 2-3 łyżki oliwy 
• świeży rozmaryn
• peperoncino
• ewentualnie sól i pieprz

Cebulę, selera i czosnek drobno drobno posiekać. Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w kostkę lub na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażać aż zmiękną. Dodać marchewki i rozmaryn, smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać wszystko bulionem, dodać przecier pomidorowy i peperoncino, wymieszać i poczekać, aż zupa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień, wrzucić ziemniaki i ciecierzycę, gotować przez ok. 30 min na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, a zupa nabierze aromatu. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.


Posted in Etichette: , |

10 commenti:

  1. Amber Says:

    Jest piękna!
    I taka domowa,pyszna.
    Pozdrowienia!

  2. mamamarzynia Says:

    Boże! Zrobiłam sobie ostatnio "prawdziwy" mięsny sos do spaghetti i znowu zatęskniłam za Włochami. Ale bym zjadła takiej zupki!

  3. Dota|oneginetatopa Says:

    super zupa:) ja to nie mam cierpliwości do ciecierzycy więc jak coś to ta z puszki.....

  4. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Uwielbiam zupy .... mogłbym je jeśc codziennie:) Twoja propozycja bardzo mi się podoba:) pozdrawiam

  5. Anonimowy Says:

    A w którym momencie dodać ciecierzycę? Razem z ziemniakami czy później skoro juz jest ugotowana... Ale z drugiej strony zupa musi przejść jej smakiem, a więc...? Czy pominięcie albo zmniejszenie ilości marchewki bardzo zmieni smak zupy?
    Iga_Hana

  6. Konsti Says:

    Amber, dziekuje i tez pozdrawiam!
    Marzyniu, przepis prosciutki, raz, dwa, zupka gotowa i mozna sie cieszyc jej smakiem do woli:)
    Dota, dzieki; ciecierzyca z puszki tez ujdzie: rzadko, ale tez zdarza mi sie z niej korzystac i zupa wychodzi jadalna:)
    Jolu, dziekuje!
    Igo, ale gapa ze mnie! Ciecierzyce dodaje razem z ziemniakami. Juz poprawiam, dziekuje za uwazne przeczytanie przepisu! Marchewke mozna dodac w mniejszej ilosci albo nawet pominac, nie wplynie to w znaczacy sposob na smak zupy. Mozna ja tez zastapic innym warzywem, np. papryka czerwona: jadlam kiedys w tej wersji i tez mi bardzo smakowalo. Najwazniejsze sa: ciecierzyca, ziemniaki, seler naciowy, peproncino i czosnek, z reszta mozna kombinowac:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  7. bryssska Says:

    dla mnie bomba, bardzo lubię ciecierzycę

  8. medieval beast Says:

    uwielbiam zupy :) Na pewno zrobie. Kuchnia Oli

  9. Wilczyca Aga Strzęciwilk Says:

    Wygląda cudownie!

  10. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze i raz jeszcze polecam przepis. Warto wyprobowac, zupka palce lizac.