“Orzechowy tydzień” i orzechowe smarowidło do chleba
Posted On 17.11.2012 at a sobota, listopada 17, 2012 by Konsti
Czas tak szybko mija i ani się obejrzałam, a "Orzechowy Tydzień" już dobiega końca. Aby choć symbolicznie wziąć udział w tym wydarzeniu, pozwolę sobie zaprezentować skromny (aczkolwiek wielce udany) przepis na tzw. pastę rosyjską z orzechami, czyli smakowite smarowidło do chleba skomponowane z twarogu, orzechów i czosnku. W oryginalnej recepturze (tu źródło) dokonałam tylko jednej, niewielkiej zmiany, a mianowicie do twarogowej masy dodałam także odrobinę jogurtu: dzięki temu smarowidło staje się trochę bardziej puszyste. Pyszności, taka mała rzecz , a cieszy:)
Składniki:
- 20 dag twarogu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanych orzechów wloskich
- 4-5 zabków czosnku
- sól i pieprz do smaku.
Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem. Potem utrzeć maslo i stopniowo dodawać do niego twaróg, czosnek i jogurt. Przygotowaną masę wymieszać z orzechami, lekko schłodzić. Przed podaniem można posypać kawałkami orzechów, szcypiorkiem, pietruszką itp.
może to i symboliczny przepis na festiwal ,ale bardzo smakowity
Pasty do chleba są pyszne.
a ta twoja ma orzechy to wtedy podwójnie pyszna jest
Oj, Margot, bierzesz mie na pochlebstwa:)))
Ale to smarowidlo jest oblednie pyszne, to fakt:)
Usciski.
Zaraz pochlebstwa , to tylko łakomstwo na dobre przepisy na pasty chlebowe ,a tu orzechy , czosnek .... mniam
buziaki śle *
Mmm, musi być pyszne, uwielbiam wszystko, co z orzechami włoskimi!
Takie orzechowe smarowidełko to musi być pyszne!:)
Uwielbiam takie smarowidła do chlebka:) Pyszny udział, bardzo dziękuję Konsti :) Pozdrowienia!
To ja dziekuje i scikam Was wszystkie mocno:)