Minestra di melanzane e zucchine
Posted On 14.11.2012 at a środa, listopada 14, 2012 by Konsti
... czyli zupa z bakłażanem i cukinią. Podobną "minestra di melanzane" gotuje moja Teściowa w Kalabrii, ale moja wersja to nie tyle wierne odwzorowanie jej przepisu, co „wariacja na temat”. Wyszło zaskakująco smaczne danie, aż się sama zdziwiłam:) Polecam!
Składniki (dla 2 osób):
• 1 duży bakłażan
• 2 cukinie
• 2 niewielkie ziemniaki
• 1 mała cebula
• kawałek selera naciowego
• 200 g pomidorów bez skórki z puszki (wł. pelati)
• 1-2 ząbki czosnku
• rosół (ok. 3/4 l)
• oregano i bazylia (najlepiej świeże zioła, ale suszone też będą ok)
• oliwa
Wszystkie warzywa pokroić (bakłażana najlepiej w kostkę). Ziemniaki i selera naciowego ugotować w rosole. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni. Gdy cebula stanie się szklista, dodać cukinię i bakłażana. Trzymać na ogniu przez kilkanaście minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zawartość patelni przełożyć do rosołu, dodać pomidory, oregano i bazylię. Gotować na małym ogniu przez ok. kwadrans. Zupa ma być dość gęsta, więc należy kontrolować parowanie płynów (jeśli odparuje za szybko, dolać trochę wody). Gotowę zupę podawać gorącą.
Dodatkowe uwagi:
- użyłam odmiany bakłażana, który nie miał w sobie goryczy, nie trzeba więc go wcześniej kroić, posypywać solą i czekać, aż „wycieknie goryczka”;
- zupa zyskuje dodatkowo na smaku posypana parmezanem lub pecorino (ale w umiarkowanych ilościach!).
Dodatkowe uwagi:
- użyłam odmiany bakłażana, który nie miał w sobie goryczy, nie trzeba więc go wcześniej kroić, posypywać solą i czekać, aż „wycieknie goryczka”;
- zupa zyskuje dodatkowo na smaku posypana parmezanem lub pecorino (ale w umiarkowanych ilościach!).
Ależ mi się ta zupa spodobała. Bakłażan, cukinia, niczego nie trzeba chcieć więcej. I kojarzy się z latem :)
świetna wariacja z przyjemnością bym zjadła
Fajna ta zupka! Lubię oba te warzywa, więc jak dla mnie fantastyczna!:)
Dziekuje za komentarze, jestescie bardzo mile.
Pozdrawiam serdecznie.