Involtini di speck con ricotta

… czyli roladki ze specku nadziewane ricottą. O specku już kiedyś wspominałam, a dokładnie we wpisie Pasta con radicchio e speck. To jedna z moich ulubionych włoskich wędlin i chętnie po nią sięgam, zwłaszcza w upały, gdy koncentrujemy się na daniach szybkich i lekkostrawnych. Speck ze swoim charakterystycznym, orzechowym posmakiem świetnie sprawdza się w roli lekkich posiłków, a zaprezentowane poniżej "involtini" należą do moich ulubionych. Proste i baaardzo smaczne, czegóż chcieć więcej?:)






Składniki (na ok. 10 roladek):

· 100 g wędliny “speck” w plasterkach (można też użyć “prosciutto crudo”)
· 150 g ricotty
· 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
· 2 łyżki startego parmezanu
· 1 spory pomidor
· 2-3 plasterki gotowanej szynki
· kilka listków rukoli
· gałka muszkatołowa
· pieprz i sól

Pomidora pokroić na małe kawałki, kilka listków rukoli drobno posiekać, tak samo postąpić z gotowaną szynką. Ricottę rozrobić z jogurtem, następnie wymieszać z parmezanem, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać pomidora, rukolę i szynkę, dokładnie wymieszać. Na każdy plaster wędliny kłaść odpowiednią porcję nadzienia i zawijać w roladkę. Ułożyć "involtini" na półmisku (ja wcześniej wysypuję na nim rukolę lub sałatę) i wstawić do lodówki do schłodzenia na kilkadziesiąt minut. Podawać ze smacznym pieczywem i dobrym czerwonym winem.

Posted in Etichette: , |

3 commenti:

  1. Kasia S, Says:

    hmmm, ile dobrych rzeczy" w tych roladkach :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

  2. Dzikowiec Says:

    Mmmm... uwielbiam takie roladki! Znakomite!

  3. Marzynia Mamcia Says:

    Ja nie przepadam za włoskimi wędlinami, ale z takim nadzieniem to chętnie bym chapła ;-)
    Kiedy Włosi byli u nas zachwycali się szynka i kiełbasą. Szczególnie taką z patyka nad ogniskiem...