Prosty placek ze śliwkami

... lub innymi owocami. Równie dobrze sprawdzają się tu morele, brzoskwinie czy jabłka. Aromatyczny i łatwy do wykonania wypiek: chyba każdy ma w swoim domu podobny przepis na letni placek z owocami... Ja zawyczaj pomijam kruszonkę w recepturach, ale w tym przypadku zawsze robię wyjątek: to ciasto zdecydowanie lepiej smakuje z charakterystyczną, brązową posypką wzbogaconą płatkami owsianymi. Przepis może mało wyrafinowany, ale warto uwiecznić go na blogu: przyznaję się bez bicia, że bardzo lubię takie swojskie, proste ciasta z owocami:)







Składniki:

Ciasto:
• 300 g mąki
• 150 g cukru
• 150 ml mleka
• 150 ml jogurtu naturalnego
• 1 duże jajko
• 2 łyżki masła
• sok z 1 cytryny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
• ok. 250 g śliwek lub innych owoców
Kruszonka:
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 4 łyżki mąki razowej
• 2-3 łyżki płatków owsianych
• cynamon

Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na ćwiartki. Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko, utrzeć ponownie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać utartą masę maślano-cukrową, mleko , jogurt i sok z cytryny. Wymieszać (najlepiej zmiksować). Jeśli ciasto wydaje się za rzadkie, dodać odrobinę mąki, jeśli za gęste – dolać mleka. Przelać ciasto do formy (uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką), posypać powierzchnię pokrojonymi śliwkami. Szybko zrobić kruszonkę: wymieszać cukier, mąkę, cynamon i płatki owsiane, dodać miękkie masło, zagnieść wszystko razem, aż postanie grudkowata masa. Posypać nią śliwki na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180-200°C przez ok. 45 min.


Posted in Etichette: |

8 commenti:

  1. Aga Says:

    Wygląda pysznie:)

  2. Ola Says:

    taki wakacyjny :)

  3. magda k. Says:

    no właśnie takie ciasto za mną chodzi :)

  4. Rossnett Says:

    zjadłabym

  5. Majana Says:

    Proste i pyszne ciasto, uwielbiam i chętnie bym zjadła teraz :)

  6. kuchenny bałagan Says:

    Takie proste placki są najlepsze, pychota :)

  7. Anonimowy Says:

    na jaki rozmiar blachy jest to ciasto? i czy można je zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej?

  8. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze!
    Ja zazwyczaj pieke to ciasto w prostokątnej formie o wymiarach 22x28 cm.
    Zdarzylo mi sie tez dodawac do tego wypieku make razowa do zwyklej pszennej (w proporcjach pol na pol) i wychodzilo ok. Uzycie tylko maki pelnoziarnistej jest na pewno mozliwe, ale nie gwarantuje efektu, nigdy nie sprobowalam.
    Pozdrawiam serdecznie.