Calamari con pomodori secchi in padella
Posted On 11.07.2012 at a środa, lipca 11, 2012 by Konsti
... czyli kałamarnice z suszonymi pomidorami podsmażane na patelni. Kałamarnice w połączeniu z suszonymi pomidorami pojawiają się często we Włoszech jako element dań makaronowych i rzeczywiście jest to świetne zestawienie smaków. Przy czterdziestostopniowym upale nie miałam jednak najmniejszej ochoty na gotowanie makaronu i aby tego uniknąć, zdecydowałam się na prostszą wersję kałamarnic z suszonymi pomodorami: wystarczy tylko podsmażyć je krótko na patelni i podać z rukolą, mozzarellą i pomidorem. Do tego pajdy świeżego chleba i już, obiad gotowy! Pyszności, mówię Wam:)
Składniki (dla 2 osób):
• 600-700 g oczyszczonych kałamarnic
• kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy
• 2-3 ząbki czosnku
• garść dorodnych oliwek
• sok z połówki cytryny
• 1 duży pomidor
• 1 duża mozzarella
• rukola
• oliwa
• sól i pieprz
Czosnek podsmażyć na oliwie na patelni. Wrzucić oczyszczone ośmiorniczki, skropić sokiem z cytryny, smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz oliwki, wymieszać i kontyuować smażenie przez ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem (ja zazwyczaj nie solę i daję tylko ociupinkę pieprzu, ale to zależy od upodobań). Na talerzach rozłożyć rukolę oraz plasterki mozzarelli i pomidora (najlepiej na brzegu talerza). Na środek wyłożyć kałamarnice z suszonymi pomidorami i oliwkami. Podawać lekko ciepłe z pajdami świeżego chleba.
Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć czegoś więcej na temat czyszczenia kałamarnic, to odsyłam na tę stronę: w opisie przygotowań dania (preparazione) w punktach 1-5 zamieszczone są zdjęcia ukazujące całą procedurę. Dodam tylko, że niektórzy wyrzucają główki kałamarnic, inni natomiast przeznaczają je do spożycia (trzeba tylko pamiętać o wydłubaniu oczek).
Bardzo bym chciała tego skosztować... takie w sam raz na upały.
A ja bardzo chcialabym Cie poczestowac takim daniem:) wpadnij kiedys do Pizy!
usciski
Świetny przepis!
kałamarnice, jednak nie dla mnie, pozdrawiam