Ciasteczka sezamowo-migdałowe

Skromne, aczkolwiek wyjątkowo smaczne ciasteczka o dominującym sezamowym smaku, z migdałową nutą w tle. Bardzo udane połączenie!





Składniki:

· 2 jajka
· 150g cukru
· 400g mąki pszennej
· 100 g ziaren sezamu
· 100g zmielonych migdałów
· 1 łyżka mielonego cynamonu
· pół łyżeczki imbiru
· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać do niej mąkę, przyprawy, kawę, mielone migdały i sezam. Ciasto wyrobić na gładką masę, dodając pod koniec wyrabiania jogurt, tak by bardziej się lepiło. Ciasto może się lekko kleić do rąk, ale nie należy się tym przejmować, tylko włożyć je do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm (w razie potrzeby podsypywać mąką), wycinać kształty, układać na blasze. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180°C.

 

Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Majana Says:

    Sezam i migdały - brzmi świetnie! Ładne są te ciasteczka:).
    Uściski przesyłam:*

  2. Konsti Says:

    Dziekuje! I tez sciskam cie mocno:)

  3. Lovelykate Says:

    Wyglądają świetnie, idealne do kawy czy herbaty :)