Sorbetto al limone…

… czyli sorbet cytrynowy. Prosty, klasyczny włoski deser, bardzo orzeźwiający, idealny na upały. Zdjęcie niezbyt udane, ale musiałam się spieszyć: nie dość, że goście czekali, to jeszcze sorbet nie chciał grzecznie pozować, tylko na złość rozpływał się przed obiektywem:)






Składniki:

· 200-300 ml soku z cytryn
· 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
· 200 ml wody
· 200 g cukru
· 1 białko
· kieliszek prosecco

Z wody i cukru zagotować gęsty syrop. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do niego sok z cytryny i jogurt, wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białko, ponownie wymieszać, dodać prosecco, znów wymieszać. Całość przelać do naczynia (najlepiej, żeby było ono już wcześniej schłodzone w zamrażalniku!). Wstawić do zamrażalnika na 12 do 15 godzin. Po godzinie wyjąć i wymieszać, potem jeszcze dwa - trzy razy wyjmować i mieszać (na początku białko może oddzielać się od całości, ale gdy zacznie zamrażać, wszystko powinno dobrze się połączyć). Zamrożoną masę można też rozbić w blenderze i ponownie wstawić do zamrożenia. Przed podaniem sorbet należy wyjąć kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika, aby zmiękł.

Tak przygotowany sorbet ma raczej “chropowatą” konsystencję. Podaje się go zazwyczaj w kieliszkach lub innych szklanych naczynkach, bo rozpuszczony sorbet może też służyć do popicia. We Włoszech sorbet cytrynowy często podawany jest podczas eleganckich przyjęć po daniach rybnych: w ten sposób oczyszcza się podniebienie z aromatu ryby i pozwala kubkom smakowym lepiej odczuwać smak następnych dań (zazwyczaj mięsnych).

Posted in Etichette: |

7 commenti:

  1. Majana Says:

    Cudowny! Nie dziwię się,ze się rozpuszczał,jak u Was tak gorąco:).
    Pyszny jest taki sorbet, orzeźwiający:)
    Pozdrawiam.

  2. jolanta Szyndlarewicz Says:

    tego goerąca to tak troszkę zazdroszczę ....a sorbet ...wygląda wspabniale ...i na pewno jest taki jak lubię - orzeźwiający:)

  3. pinkcake Says:

    Takie te sorbety złośliwe, że się rozpływają;)

  4. kuchennefascynacje Says:

    mocno orzeźwiający, to lubię.Zdjęcie bardzo ładne :)

  5. majka Says:

    Kocham wszelkiego rodzaju sorbety. Nastepnym razem wpraszam sie do Ciebie w gosci :))

    Pozdrawiam.

  6. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze! Mam nadzieje, ze w cieple dni w Polsce bedziecie mialy okazje skorzystac z tego przepisu!
    Pozdrawiam serdecznie.

  7. Bea Says:

    Barrrdzo mi sie ten sorbet podoba! Powyzsze lody mandarynkowe zreszta tez :)

    Pozdrawiam serdezcnie!