Kakaowo-kokosowe ciasto z białek

Jeśli komuś znudziło się ciasto z białek z makiem, to proponuję małą odmianę, taką kakaowo-kokosową:) Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne, idealne do kawy czy herbaty. Nam bardzo smakowało... Polecam!






Składniki:

- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 3 białka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- 1/2 szklanki oleju (u mnie : słonecznikowy)
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy lub inny

Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Następnie wlewać jogurt, ciągle ubijając , oraz aromat migdałowy. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, dodać olej, wymieszać. Całość dodać delikatnie do białek i ostrożnie wymieszać łyżką. Piec w formie keksowej (wcześniej natłuszczonej i wysypanej mąką) przez 40-50 minut w temp. ok. 200°C.

Posted in Etichette: |

12 commenti:

  1. grazyna Says:

    Bardzo mi się to ciasto podoba :)

  2. zauberi Says:

    zapisuję :) takie przepisy są cenne jak skarb :), ja dzisiaj też mam ciasto dobre na wykorzystanie białek :) zapraszam

  3. Asia Says:

    Jaki fajny pomysł na wykorzystanie białek! Faktycznie, do tej pory widziałam tylko jasne ciasta na białkach i szczerze mówiąc, średnio do mnie przemawiały. A Twoje wola za mną: zjedz mnie, zjedz! :)

  4. słodkosłona. Says:

    ha! kokos i kakao to nieziemski duet. biorę, biorę, do porannej kawy będzie cudowne. ;)

  5. Nemi Says:

    Fajny pomysł, chętnie wypróbuję:) Pozdrawiam!

  6. Majana Says:

    Piękne i pyszne ciasto :) Zapisuję, bo czasami tych białek zostaje, a potem warto wykorzystać je do takiego pysznego ciasta.
    Pozdrowienia :)

  7. Anonimowy Says:

    na ilu cm keksowke jest to ciasto?

  8. Konsti Says:

    Moja forma ma wymiary: długość: 25 cm, szerokość: 13 cm wysokość: 7 cm.
    Pozdrawiam.

  9. Anonimowy Says:

    Ciasto wyszło mi zupełnie inaczej niż się spodziewałam ale też jest dobre. zamiast kokosu mozna dodac platki kukurydziane tez ciekawe polączenie
    Pozdrawiam

  10. Konsti Says:

    Dziekuje za skorzystanie z przepisu i za podzielenie sie wrazeniami.
    Nie pomyslalam nigdy o dodatku platkow kukurydzianych, na pewno ktoregos dnia skusze sie na te wersje.
    Pozdrawiam serdecznie.

  11. Agnieszka | Studnia Miodu Says:

    Świetny przepis :) Zmodyfikowałam go pod troszkę większą blaszkę i zabrałam w góry :) Pozdrawiam!

  12. Konsti Says:

    Ciesze sie, ze wyszlo i ze smakowalo!
    Pozdrawiam serdecznie.