Plumcake allo yogurt

Aromatyczne, wilgotne ciasto, z wyczuwalnym smakiem jogurtu i białej czekolady. W oryginalnym przepisie, który kiedyś dostałam od mojej dawnej „padrona di casa” we Florencji, nie było w ogóle mowy o żurawinie. Ja jednak lubię ją dodawać do tego ciasta, bo jej charakterystyczna kwaskowatość ładnie przełamuje słodycz białej czekolady. I nic to, że zazwyczaj cała żurawina z uporem osiada na dnie foremki, w ogóle mnie to nie zraża:). A ciasto jest naprawdę smaczne, idealne zwłaszcza do porannej kawy.






Składniki:

· 360 g mąki
· 250 g jogurtu naturalnego
· 150 g masła
· 200 g cukru
· 4 jajka
· 50 g posiekanej białej czekolady
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 cukier waniliowy
· opcjonalnie: żurawina (ok. 50 g)

Cukier utrzeć z jajkami. Dodać jogurt, rozpuszczone masło, cukier waniliowy i mąkę, dobrze wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, kawałki czekolady i żurawinę, jeszcze raz wymieszać. Przełożyć masę do podłużnej formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 min. w temp. 180°C.

Posted in Etichette: |

16 commenti:

  1. Ewam Says:

    wyglada pieknie...kiedys robilam babke jogurtowa,ciekawe czy to ten sam smak,bo przepis gdzies posialam :((

  2. grazyna Says:

    Super wygląda i na pewno pyszne :)

  3. Majana Says:

    Cudowne to ciasto! prezentuje sie niezwykle smacznie:)
    Pozdrowienia:)

  4. myniolinka Says:

    jogurtowe ciasta bardzo lubię... oj bardzo :)

  5. Sisters4cooking Says:

    Wygląda przepysznie!

  6. aga Says:

    bardzo ladnie wyglada, tak delikatnie... na pewno jest pyszne:)

  7. asieja Says:

    wilgotne i z białą czekoladą.. podoba mi się. ładnie wygląda to wnętrze, jego struktura.

  8. viridianka Says:

    takie ciasta to ja barrrdzo, Konsti jak dużej foremki użyłaś?

  9. Karmel-itka Says:

    wilgotne, z jogurtem, ze śliwkami... ja nie mogę, rozkoszne!

  10. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze!
    Moja foremka miala wymiary: 26 cm dlugosci, 8cm szerokosci, 7cm wysokosci.
    Pozdrawiam serdecznie!

  11. chrupka77 Says: Ten komentarz został usunięty przez autora.
  12. chrupka77 Says:

    Usunęłam komentarz bo zauważyłam wyżej juz odpowiedz na moje pytanie:)

  13. Anonimowy Says:

    No i wyszedł mi piękny.....zakalec niestety-ucierane ciasta mnie nie lubia:(

  14. Konsti Says:

    No prosze, a ja myslalam, ze tego ciasta nie da sie zepsuc:))) Coz, zdarza sie, a zakalce tez maja swoj urok, prawda?:) Mam nadzieje, ze ta mala porazka nie zrazi Cie do pieczenia ciast, jakiegokolwiek badz rodzaju...
    Pozdrawiam cieplo.

  15. Anonimowy Says:

    co do obsiadania żurawin- spróbuj obtoczyć je przed wrzuceniem w mące.

  16. Konsti Says:

    Probowalam:) i tak zazwyczaj opadaja na dno...
    Pozdrawiam.