Crema di patate, porri e avocado

... czyli zupa-krem z ziemniaków, porów i awokado. Przepis znalazłam w najnowszym, październikowym numerze „La Cucina del Corriere della Sera”, a ponieważ akurat miałam pod ręką jedno bardzo już dojrzałe awokado, to uznałam, że wrzucenie go do zupy będzie najlepszym sposobem na definitywne pozbycie się go z kuchni:) W recepturze dokonałam tylko jednej znaczącej zmiany, a mianowicie dodałam do wywaru sporo świeżej szałwii. Zupka wyszła pierwsza klasa, prosta, a zarazem trochę inna niż zawsze – dodatek awokado nadaje całości bardzo ciekawego posmaku. Mnie się podobało, polecam!







Składniki (na 4 porcje):

· ok. 80 dkg ziemniaków
· 4 pory
· 1 duże, dojrzałe awokado
· 10 g masła
· 100 ml śmietany (użyłam jogurtu)
· kilka gałązek zielonej pietruszki
· kilkanaście listków świeżej szałwii
· sól i pieprz

Pory oczyścić, pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić na małe kawałki. Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, wrzucić pory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, a po 2-3 minutach wlać litr wody. Posolić, popieprzyć. Podgrzać do zagotowania, a następnie gotować przez ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną pietruszkę i szałwię oraz awokado. Zdjąć z ognia, zmiksować. Dodać śmietanę (u mnie: jogurt), wymieszać. Jeżeli zupę podajemy gorącą, ponownie podgrzać całość na małym ogniu; jeśli zupę podajemy zimną, odstawić do ostudzenia.







Posted in Etichette: , |

13 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    Taka zupka to coś zdecydowanie dla mnie. Przepadam wręcz za awokado. A dodatek szałwii do bulionu bez wątpienia idealnie dopełnia całość.

    Pozdrawiam!

  2. gosiaa99 Says:

    A mi sie podoba bardzo mi sie podoba:)
    Nie robilam jeszcze z awakoda, ale czuje ze byla smaczna;)

  3. Majana Says:

    Jaka ladna zupka :))
    Śliczne zdjęcia jej zrobiłaś:)
    Pozdrowienia i miłego dnia zyczę:)

  4. Bea Says:

    Podoba mi sie! Tez mam przepis na ziemniaczana z avocado, ale bez pora, jednak ta z porem o wiele bardziej do mnie przemawia :)

    Pozdrawiam!

  5. atina Says:

    Wow jakie fajne połączenie:) Musi być pyszne:)

  6. arek Says:

    Musi byc pyszka - nie ma innej opcji - warta sprobowania!

  7. Karmel-itka Says:

    ciekawa opcja.
    to awokado mnie zaintrygowało ;]

  8. grazyna Says:

    Kombinację porów z ziemniakami bardzo lubię a z awokado to musi być pyszne :)

  9. Amber Says:

    Jest pyszna! Ja znam ją z polskich zasobów kulinarnych.
    A Twoja tak smakowicie przemawia...

  10. Kinga Says:

    Przeoczyłam tą zupę. Połączenie kartofli z porem znam i lubię. NIe dodawałam dotychczas do zup awokado i a wydaje mi się to intrygujące. A z szaławią świetny pomysł. Często dodaję ją do kartofli wlaśnie, bo tak mi się jakoś zdaje, że się lubią, choć klasycznie kartofle to z rozmarynem się zapieka. Zupa do zrobienia na jeden z jesiennych wieczorów. Dam znać jak wyszło. Pozdr.

  11. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze! Dobrze wiedziec, ze jest tylu wielbicieli zupy ziemniaczano-porowej, gotowych na eksperymenty z awokado:) Mam nadzieje, ze ten przepis okaze sie dla kogos uzyteczny...
    Sciskam wirtualnie i pozdrawiam cieplo.

  12. Nula P Says:

    Ciekawe połączenie! Smakowało bardzo! :)

  13. Konsti Says:

    Bardzo sie ciesze:)
    Pozdrawiam serdecznie.