Merluzzo al pomodoro con olive e capperi

… czyli dorsz w sosie pomidorowym. Z dodatkiem kaparόw i oliwek. I z lekkim posmakiem czosnku. Pyszny, zdrowy, łatwy do przygotowania – czegόż chcieć więcej? Można sobie tylko życzyć, żeby był przy Tobie ktoś, kto z ochotą przygotuje Ci to danie. Dla mnie robi je zawsze mόj mąż i pewnie dlatego tak bardzo mi smakuje:)


morszczuk


Składniki (na 2 porcje): 

• 4 filety z dorsza 
• ok. 300 g przecieru pomidorowego 
• 2 ząbki czosnku 
• garść kaparόw (obmytych z soli lub z zalewy) 
• garść oliwek 
• sόl i peperoncino (albo odrobina ostrej papryki w proszku)
• oliwa 

Na patelni rozgrzać oliwę z posiekanym czosnkiem. Podsmażyć na niej rozmrożone filety z dorsza. Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy, wymieszać z oliwą, wlać pόł szklanki wody i ponownie wymieszać. Dodać kapary, oliwki i peperoncino, doprawić lekko solą (i papryką, jeśli nie mamy peperoncino). Dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Co jakiś czas odwracać filety i kontrolować, ile wody wyparowało (dodać więcej wody, jeśli to konieczne). Gdy sos nabierze smaku i zgęstnieje, danie jest gotowe. Wyłożyć filety na talerze, polać sosem pomidorowym z kaparami i oliwkami. Podawać natychmiast, najlepiej z pajdami świeżego chleba.

Wykonanie i foto: Kalabryjczyk:)

Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. Olka Says:

    Jak już się w końcu przekonałam do kaparów to teraz je bardzo lubię, a do ryb to już w szczególności pasują. Pycha danie.

  2. Konsti Says:

    Masz racje, kapary w polaczeniu z rybami smakuja wysmienicie! A do tego oliwki, mmmm... palce lizac;)
    Pozdrawiam serdecznie.