Merluzzo al pomodoro con olive e capperi
Posted On 9.02.2016 at a wtorek, lutego 09, 2016 by Konsti
… czyli dorsz w sosie pomidorowym. Z dodatkiem kaparόw i oliwek. I z lekkim posmakiem czosnku. Pyszny, zdrowy, łatwy do przygotowania – czegόż chcieć więcej? Można sobie tylko życzyć, żeby był przy Tobie ktoś, kto z ochotą przygotuje Ci to danie. Dla mnie robi je zawsze mόj mąż i pewnie dlatego tak bardzo mi smakuje:)
Składniki (na 2 porcje):
• 4 filety z dorsza
• ok. 300 g przecieru pomidorowego
• 2 ząbki czosnku
• garść kaparόw (obmytych z soli lub z zalewy)
• garść oliwek
• sόl i peperoncino (albo odrobina ostrej papryki w proszku)
• oliwa
Na patelni rozgrzać oliwę z posiekanym czosnkiem. Podsmażyć na niej rozmrożone filety z dorsza. Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy, wymieszać z oliwą, wlać pόł szklanki wody i ponownie wymieszać. Dodać kapary, oliwki i peperoncino, doprawić lekko solą (i papryką, jeśli nie mamy peperoncino). Dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Co jakiś czas odwracać filety i kontrolować, ile wody wyparowało (dodać więcej wody, jeśli to konieczne). Gdy sos nabierze smaku i zgęstnieje, danie jest gotowe. Wyłożyć filety na talerze, polać sosem pomidorowym z kaparami i oliwkami. Podawać natychmiast, najlepiej z pajdami świeżego chleba.
Wykonanie i foto: Kalabryjczyk:)
Jak już się w końcu przekonałam do kaparów to teraz je bardzo lubię, a do ryb to już w szczególności pasują. Pycha danie.
Masz racje, kapary w polaczeniu z rybami smakuja wysmienicie! A do tego oliwki, mmmm... palce lizac;)
Pozdrawiam serdecznie.