Pasta al forno con ricotta e spinaci

... czyli prosta i aromatyczna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i ricottą. Danie, które bardzo często pojawia się u nas na stole, przede wszystkim ze względu na to, że jest łatwe i szybkie do przygotowania:) Nie ukrywam, że lubię takie nieskomplikowane potrawy, może i mało wyrafinowane, ale zawsze smaczne i sycące!


IMG_0499


Składniki (dla 5-6 osób):

• 500 g krótkiego makaronu (dałam penne)
• 400 g sera ricotta
• 400 g ugotowanego i odsączonego szpinaku
• 250 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• straty parmezan
• bułka tarta
• oliwa
• gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć pokrojony czosnek, dodać ugotowany szpinak i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente, odcedzić. Do szpinaku dodać ricottę, dobrze wymieszać, ewentualnie doprawić. Do powstałej masy szpinakowo-serowej dodać makaron, wymieszać, dorzucić mozzarellę pokrojoną w kostkę i ponownie wymieszać. Przełożyć makaron do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), posypać bułką tartą i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 30 min.


Posted in Etichette: |

1 commenti:

  1. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Też lubię takie szybkie i smaczne zapiekanki:) ... uwielbiam połączenie ricotty i szpinaku:)