Bavarese allo yogurt e miele
Posted On 21.06.2015 at a niedziela, czerwca 21, 2015 by Konsti
... czyli krem bawarski, bardzo popularny we Włoszech deser. Jego nazwa jest cokolwiek myląca: tak naprawdę ten przysmak (podawany obowiązkowo na zimno) pochodzi nie z Niemiec, lecz z Francji. Tradycyjna "bavarese" przygotowywana jest na bazie mleka z dodatkiem jajek, śmietany, cukru i żelatyny. Wszystko okraszone jest słodkim musem owocowym. Rzecz jasna, istnieją też mniej kaloryczne wersje tego kremu, jak ta zaprezentowana poniżej, a pochodząca ze strony Torte al Cioccolato. Zainspirowana tym przepisem przygotowałam "bavarese", w której dominują jogurt i miód. Lekki, pyszny deser, idealny na lato!
Składniki:
- 450 g jogurtu greckiego
- 150 g mleka
- 150 g śmietany
- kilka łyżek płynnego miodu
- kilka ciasteczek typu savoiardi
- 12 g żelatyny w listkach + 3 czy 4 łyżki wody
- 300-400 g kwaskowatego musu lub dżemu owocowego (porzeczkowego, aroniowego, jeżynowego itp.)
W kilku łyżkach wody namoczyć żelatynę. Wymieszać jogurt, mleko i śmietanę. Dodać kilka łyżek płynnego miodu, dosładzając w zależności od upodobań. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę. Jeśli powstaną grudki, płyn można podgrzać na niewielkim ogniu (uwaga, nie można dopuścić do zagotowania, chodzi tylko o lekkie podgrzanie!). Wstawić do lodówki. Gdy krem zacznie tężeć, przełożyć go do szklanek czy pucharków, dodając warstwy musu owocowego. Na wierzch pokruszyć kilka ciasteczek. Zostawić w lodówce na przynajmniej kilka godzin, do całkowitego schłodzenia i stężenia.
O, to mi się podoba! Świetny musi być. :)
Pozdrowienia :)
Dziekuje i pozdrawiam!
Nie jadłam jeszcze kremu bawarskiego, ale widzę, że to moje smaki:)
Jolu, chetnie poczestowalabym Cie takim kremem!
Usciski.