Ciasto piernikowe

Nie jest to prawdziwy pienik, ale nic nie szkodzi, i tak jest pyszne. Ciasto wyjątkowo łatwe do zrobienia, szybko je sie przyrządza, zawsze sie udaje i jest bardzo smaczne, aromatyczne i lekko wilgotne. Przygotowałam ten wypiek dla znajomych Kalabryjczyka (miało być coś słodkiego w „polskim stylu”), choć mam wrażenie, że tak naprawdę tym ciastem chciałam pożegnać zimę. Kwitną mimozy i żonkile, słońce już mocniej przygrzewa, „wiosna, panie sierżancie!”:) Już za chwilę zapomnę o piernikowych klimatach i rzuce się na nowalijki... Tymczasem jednak zapraszam na piernikowe ciasto! 
2222


Składniki (na 1 dużą keksówkę): 

• 2 szklanki mąki 
• 1 jajo 
• 3/4 szklanki oleju 
• 1 szklanka mleka 
• 3 łyżki miodu 
• 3/4 szklanki cukru 
• 2 łyżki kakao 
• 2 łyżki cynamonu 
• 2 łyżki przyprawy do piernika 
• 1 łyżeczka imbiru 
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
• szczypta pieprzu 
• 2 łyżeczki sody 
• opcjonalnie: szklanka dowolnych bakalii 

Dodatkowo: dowolna polewa czekoladowa lub lukier, lub cukier puder do posypania ciasta.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wszystkie składniki wymieszać razem dokładnie (najlepiej zmiksować). Formę wysmarować olejem i wysypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec ok. 45 min. albo do suchego patyczka. Gotowe, ostudzone ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. Majana Says:

    Jak dla mnie pyszności. Każde piernikowe uwielbiam.
    Pozdrowienia :)

  2. Anula Says:

    Uwielbiam pierniki:) Mogę je jeść przez cały rok:)

  3. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Mniam, mniam uwielbiam piernikowe smaki:)

  4. Konsti Says:

    POzdrawiam wszystkie wielbicielki piernikowych smakow:)
    Dziewczyny, sciskam Was mocno i pozdrawiam.