Ciasto piernikowe
Posted On 10.03.2015 at a wtorek, marca 10, 2015 by Konsti
Nie
jest to prawdziwy pienik, ale nic nie szkodzi, i tak jest pyszne. Ciasto wyjątkowo
łatwe do zrobienia, szybko je sie przyrządza, zawsze sie udaje i jest bardzo
smaczne, aromatyczne i lekko wilgotne. Przygotowałam ten wypiek dla znajomych
Kalabryjczyka (miało być coś słodkiego w „polskim stylu”), choć mam wrażenie, że
tak naprawdę tym ciastem chciałam pożegnać zimę. Kwitną mimozy i żonkile, słońce
już mocniej przygrzewa, „wiosna, panie sierżancie!”:) Już za chwilę zapomnę o
piernikowych klimatach i rzuce się na nowalijki... Tymczasem jednak zapraszam
na piernikowe ciasto!
Składniki (na 1 dużą keksówkę):
• 2 szklanki mąki
• 1 jajo
• 3/4 szklanki oleju
• 1 szklanka mleka
• 3 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki cynamonu
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• szczypta pieprzu
• 2 łyżeczki sody
• opcjonalnie: szklanka dowolnych bakalii
Dodatkowo: dowolna polewa czekoladowa lub lukier, lub cukier puder do posypania ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wszystkie składniki wymieszać razem dokładnie (najlepiej zmiksować).
Formę wysmarować olejem i wysypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec ok. 45 min. albo do suchego patyczka. Gotowe, ostudzone ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Jak dla mnie pyszności. Każde piernikowe uwielbiam.
Pozdrowienia :)
Uwielbiam pierniki:) Mogę je jeść przez cały rok:)
Mniam, mniam uwielbiam piernikowe smaki:)
POzdrawiam wszystkie wielbicielki piernikowych smakow:)
Dziewczyny, sciskam Was mocno i pozdrawiam.