Pasta con le briciole di pane
Posted On 16.01.2014 at a czwartek, stycznia 16, 2014 by Konsti
… czyli makaron z okruchami chleba. Przepis poniżej to kalabryjska wersja dania, które, dzięki dodatkowi peperoncino, wychodzi dość pikantne. Zwróćcie uwagę na zestawienie składników: nie ma tu miejsca na kombinowanie, jest skromnie, a zarazem pysznie. Będę tylko do znudzenia przypominać: makaron musi być z pszenicy durum, a oliwa najlepszej jakości! Wtedy całość jest naprawdę doskonała w swej prostocie.
Składniki:
· ok. 350 g makaronu (podobno najlepsze są spaghetti, ja akurat nie miałam i zdecydowałam się na mezze penne)
· ok. 160 g pszennego chleba rozdrobnionego na okruchy
· 1 łyżka kaparów albo 4 fileciki anchovies (rozgniecione widelcem)
· 4 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
· 6 łyżek startego sera pecorino
· 2 ząbki czosnku
· oliwa (ok. 200 ml)
· sól
· 1 zasuszona, malutka, pikantna papryczka peperoncino
Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, wrzucić rozgnieciony lub posiekany czosnek, kapary (lub fileciki anchovies) i rozdrobnione peperoncino. Podsmażyć, następnie dodać okruchy chleba i wlać pozostałą oliwę. Gdy okruchy chleba ściemnieją i staną się chrupiące, zdjąć z ognia, doprawić solą i wymieszać z posiekaną pietruszką. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z okruchami chleba. Wyłożyć na talerze, posypać pecorino i natychmiast podawać.
ciekawe danie , dzieci pewnie to uwielbiają..
O, to ciekawe! Takiego dania nie znałam. Muszę kiedyś spróbować.
Pozdrowienia :)
Ozzie, nie wiem jak dzieci, ale my dorosli przepadamy za tym makaronem:)
Majano, sprobuj, warto!
Pozdrawiam serdecznie.