Pasta con le briciole di pane

… czyli makaron z okruchami chleba. Przepis poniżej to kalabryjska wersja dania, które, dzięki dodatkowi peperoncino, wychodzi dość pikantne. Zwróćcie uwagę na zestawienie składników: nie ma tu miejsca na kombinowanie, jest skromnie, a zarazem pysznie. Będę tylko do znudzenia przypominać: makaron musi być z pszenicy durum, a oliwa najlepszej jakości! Wtedy całość jest naprawdę doskonała w swej prostocie.


pasta_pane


Składniki: 

· ok. 350 g makaronu (podobno najlepsze są spaghetti, ja akurat nie miałam i zdecydowałam się na mezze penne
· ok. 160 g pszennego chleba rozdrobnionego na okruchy 
· 1 łyżka kaparów albo 4 fileciki anchovies (rozgniecione widelcem) 
· 4 łyżki posiekanej świeżej pietruszki 
· 6 łyżek startego sera pecorino 
· 2 ząbki czosnku 
· oliwa (ok. 200 ml) 
· sól 
· 1 zasuszona, malutka, pikantna papryczka peperoncino

Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, wrzucić rozgnieciony lub posiekany czosnek, kapary (lub fileciki anchovies) i rozdrobnione peperoncino. Podsmażyć, następnie dodać okruchy chleba i wlać pozostałą oliwę. Gdy okruchy chleba ściemnieją i staną się chrupiące, zdjąć z ognia, doprawić solą i wymieszać z posiekaną pietruszką. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z okruchami chleba. Wyłożyć na talerze, posypać pecorino i natychmiast podawać.

Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. ozzie Says:

    ciekawe danie , dzieci pewnie to uwielbiają..

  2. Majana Says:

    O, to ciekawe! Takiego dania nie znałam. Muszę kiedyś spróbować.
    Pozdrowienia :)

  3. Konsti Says:

    Ozzie, nie wiem jak dzieci, ale my dorosli przepadamy za tym makaronem:)
    Majano, sprobuj, warto!
    Pozdrawiam serdecznie.