Risotto alla zucca con ceci
Posted On 16.01.2013 at a środa, stycznia 16, 2013 by Konsti
...czyli risotto z dynią z dodatkiem ciecierzycy. Typowe włoskie danie zimowe, rozgrzewające i sycące. Inspiracją był przepis z tej strony. Palce lizać!
Składniki (dla 4 osób): 
• 200-300 g miąższu dyni 
• 250-300 g ryżu (np. Carnaroli) 
• 100 g ugotowanej ciecierzycy 
• kawałek łodygi selera 
• 2 ząbki czosnku 
• rosół (mniej więcej 1 l.) 
• 4-5 łyżek startego parmezanu 
• sól i peperoncino 
• oliwa 
 Oliwę podgrzać na patelni, wrzucić drobno posiekany czosnek i łodygę selera, podsmażyć. Dodać pokrojoną dynię i peperoncino i dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż dynia lekko zmięknie. Dodać ryż i ciecierzycę, wymieszać, zalać rosołem. Przez kolejne 10-15 minut kontynuować duszenie na patelni dolewając stopniowo rosół - nie należy wlewać wszystkiego za jednym razem, trzeba robić to stopniowo, obserwując parowanie płynu i jego wchłanianie przez ryż. Na sam koniec dodać parmezan. Wymieszać (ewentualnie dosolić) i trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, aż wszystko dobrze się połączy. Serwować gorące. 
Moje uwagi:  risotto wychodzi jeszcze lepsze, jeśli do jego przygotowania użyjemy pieczonej dyni (wtedy nie trzeba jej podduszać na patelni).





 





 
 
No właśnie. Jak dla mnie - wygląda fantastycznie i zapowiada pyszności. A mój małżonek okoniem staje na propozycję risotta z dynią. Hmm... Postawię go kiedyś w sytuacji bez wyjścia i nad gotowym daniem ;-)
Ania
Na ja wiem z autopsji, jak to jest, gdy mezowie staja okoniem. Postawieniem nad gotowym daniem wydaje mi sie rozwiazaniem idealnym:)
Pozdrawiam serdecznie.
bardzo apetycznie
Fajna strona, zobacz moją!
zrobilam dzis na obiad, ale takie jakies mdłe wyszło
Kazdy ma inne kubki smakowe, kwestia gustu, niestety... A risotto na bazie dyni mozna przyprawiac na rozne sposoby, wszystkie sposoby sa dozwolone, byleby danie koncowe nie bylo mdle:) Polecam sypnac sporo parmezanu i pieprzu, moze w takiej wersji bedzie smakowac?
Pozdrawiam serdecznie.