Risotto alla zucca con ceci
Posted On 16.01.2013 at a środa, stycznia 16, 2013 by Konsti
...czyli risotto z dynią z dodatkiem ciecierzycy. Typowe włoskie danie zimowe, rozgrzewające i sycące. Inspiracją był przepis z tej strony. Palce lizać!
Składniki (dla 4 osób):
• 200-300 g miąższu dyni
• 250-300 g ryżu (np. Carnaroli)
• 100 g ugotowanej ciecierzycy
• kawałek łodygi selera
• 2 ząbki czosnku
• rosół (mniej więcej 1 l.)
• 4-5 łyżek startego parmezanu
• sól i peperoncino
• oliwa
Oliwę podgrzać na patelni, wrzucić drobno posiekany czosnek i łodygę selera, podsmażyć. Dodać pokrojoną dynię i peperoncino i dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż dynia lekko zmięknie. Dodać ryż i ciecierzycę, wymieszać, zalać rosołem. Przez kolejne 10-15 minut kontynuować duszenie na patelni dolewając stopniowo rosół - nie należy wlewać wszystkiego za jednym razem, trzeba robić to stopniowo, obserwując parowanie płynu i jego wchłanianie przez ryż. Na sam koniec dodać parmezan. Wymieszać (ewentualnie dosolić) i trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, aż wszystko dobrze się połączy. Serwować gorące.
Moje uwagi: risotto wychodzi jeszcze lepsze, jeśli do jego przygotowania użyjemy pieczonej dyni (wtedy nie trzeba jej podduszać na patelni).
No właśnie. Jak dla mnie - wygląda fantastycznie i zapowiada pyszności. A mój małżonek okoniem staje na propozycję risotta z dynią. Hmm... Postawię go kiedyś w sytuacji bez wyjścia i nad gotowym daniem ;-)
Ania
Na ja wiem z autopsji, jak to jest, gdy mezowie staja okoniem. Postawieniem nad gotowym daniem wydaje mi sie rozwiazaniem idealnym:)
Pozdrawiam serdecznie.
bardzo apetycznie
Fajna strona, zobacz moją!
zrobilam dzis na obiad, ale takie jakies mdłe wyszło
Kazdy ma inne kubki smakowe, kwestia gustu, niestety... A risotto na bazie dyni mozna przyprawiac na rozne sposoby, wszystkie sposoby sa dozwolone, byleby danie koncowe nie bylo mdle:) Polecam sypnac sporo parmezanu i pieprzu, moze w takiej wersji bedzie smakowac?
Pozdrawiam serdecznie.