Sałatka z papryki, cebuli i śliwek

Sezon na śliwki w pełni, a ja korzystam z niego na całego. Ostatnio szaleję w kuchni wypróbowując różne ciekawe receptury ze śliwkami w roli głównej. Jednym z przetestowanych przepisów jest ta oto sałatka (surówka?) z papryki, cebuli i śliwek. Autorka przepisu Agata Jędraszczak twierdzi, że “dobór składników na pierwszy rzut oka może wydawać się nieco ekscentryczny, ale efekt finalny jest wprost rewelacyjny i zdecydowanie pyszny!” – a ja zgadzam się z nią w 100 procentach:). Danie proste, zdrowe i dobre, tak jak lubię. Polecam!
 





Składniki:
 
· 2 czerwone papryki
· ok. 1/2 kg śliwek (najlepsze byłyby węgierki)
· 2 małe cebule
· 1-2 łyżka oliwy
· 1 łyżka octu balsamicznego
· sok z cytryny
· szczypta soli i cukru
 
Paprykę i śliwki pokroić w cienkie piórka. Cebulę pokroić podobnie, w osobnej miseczce lekko ją posłodzić i skropić sokiem z cytryny, aby lekko zmiękła. Wszystkie składniki połączyć przed podaniem w dużej salaterce, polać oliwą i octem, doprawić solą i cukrem.

Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. Droczilka Says:

    To jest sałatka mojego dzieciństwa! Taką często robił mój tata. Pyszności! :-)

  2. Konsti Says:

    No to masz wspomnienia podobne do tych, ktore przywoluje Agata:)
    Ja nigdy wczesniej takiej salatki nie jadlam, ale teraz na pewno czesto bede ja robila.
    Pozdrawiam serdecznie.

  3. Majana Says:

    Bardzo ciekawy przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej sałatki.Podoba mi się.
    POzdrawiam:)

  4. Zuza Says:

    ciekawa :)

    pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

  5. Konsti Says:

    Majano, Zuzo, dziekuje za mile slowa!
    Pozdrawiam serdecznie.