Tort cytrynowy

... czyli mój tort urodzinowy. Łagodnie cytrynowy, orzeźwiający, nie za ciężki, z grubą warstwą delikatnego kremu – dokładnie tak jak chciałam! Gościom smakowało, mnie też. I to bardzo:) 

Przepis na krem cytrynowy z budyniu i mascarpone to zmodyfikowana wersja receptury na krem z tortu bardzo czekoladowego





Składniki: 

 Na ciasto: 

• 3 jajka 
• ¾ szkl. mąki 
• ½ szkl. cukru 
• sok i skórka otarta z połówki cytryny 
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Dodać sok i skórkę otratą z połòwki cytryny, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub kaszą manną. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty. 

Na krem: 

• budyń śmietankowy w proszku (porcja na 1 litr mleka) 
• 0,7 l mleka 
• 350 g seka mascarpone 
• 4 cytryny 
• 1 łyżka żelatyny w proszku 
• ½ szkl. wody 
• kilka łyżek cukru 

Do nasączenia: pół szklanki mocnej herbaty z cytryną. 
Do dekoracji: migdały. 

Budyń śmietankowy (porcja na 1 l) ugotować w 0,7 l mleka, ostudzić. Wycisnąć sok z 4 cytryn, wymieszać z budyniem. Dodać mascarpone, dosłodzić do smaku, zmiksować na gładką masę. Można dodać skórkę otartą z jednej cyrtyny. Rozmieszać w wodzie żelatynę, odstawić do napęcznienia. Dodać żelatynę do masy cytrynowej, ponownie zmiksować. (Na marginesie: jeśli żelatyna się „zwarzy” i powstaną grudki, nie należy się tym przejmować: garnek z masą postawić na malutkim ogniu i delikatnie podgrzewać mieszając, aż wszystkie grudki żelatyny się rozpuszczą pod wpływem ciepła. Trzeba tylko uważać, by nie przypalić masy. Osudzić.). Ostudzony krem wstawić do lodówki. Gdy zacznie się ścinać i będzie bardzo gęsty, to znak, że można zacząć nim przekładać blaty ciasta. Warstwy ciasta należy wcześniej nasączyć herbatą z cytryną. Masą cytrynową trzeba tak zadysponować, by wystarczyło jej zarówno do przełożenia tortu, jak i posmarowania jego powierzchni i boków. Powierzchnię gotowego tortu udekorować migdałami. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej kilknaście godzin (najlepiej przygotować je więc jeden lub dwa dni przed podaniem). 







Posted in Etichette: , |

8 commenti:

  1. KUCHARNIA, Anna-Maria Says:

    Wspaniały! Marzę o kawałku...
    Pozdrowienia:)

  2. Bizneswoman w kuchni Says:

    Oj jak pysznie ;)

  3. Madziakowo Says:

    zrobilas mi taki apetyt ze musze coś upiec i to zaraz :) zapraszam do siebie

  4. Majana Says:

    Piękny tort i z pewnoscią smaczny. Cytrynowe są pyszne, orzeźwiające.
    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

  5. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze, no i za zyczenia, rzecz jasna:)
    Usciski.

  6. Anonimowy Says:

    Przepraszam ale ten tort jest niedobry, paskudny! Wiązałam wielkie nadzieje z tym tortem, pieniądze i czas zmarnowane a jutro urodziny męża. Beznadzieja.

  7. Konsti Says:

    Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jak można upiec paskudny tort z tego prościutkiego przepisu! Toż to klasyczny biszkopt cytrynowy przełożony kremem na bazie mascarpone i budyniu… Trzeba mieć wyjątkowy “talent” (pozwalam sobie na odrobinę sarkazmu, drogi Anonimie, bez obrazy…), by sknocić ten wypiek:)
    Tym niemniej szczerze życzę powodzenia w kolejnych przedsięwzięciach kulinarnych. “Per aspera ad astra”, nieprawdaż:)
    Ukłony dla wszystkich anonimowych (i sfrustrowanych) czytelników “Apparecchiamo?”.

  8. Anonimowy Says:

    Wydaje mi się że tej Pani nie wyszedł biszkopt-a być może mogła -tak po prostu kupić gotowy -Takie blaty - są do kupienia w sklepach -Nałożyć krem -i tort do podania gotowy -Andrzej