Lody jabłkowe z ricottą
Posted On 8.06.2012 at a piątek, czerwca 08, 2012 by Konsti
Jak już wcześniej kilkakrotnie wspominałam, przepadam za jabłkami, ukręcenie lodów jabłkowych było więc tylko kwestią czasu:) Tym razem do jogurtu dodałam ser ricotta, bo pamiętałam, że kiedyś jadłam lody figowe przygotowane w ten sposób, które bardzo mi smakowały. Bardzo udane połączenie: upróżone jabłka, jogurt, ricotta... lody wyszły przepyszne! Na specjalne życzenie Kalabryjczyka przygotowałam też drugą porcję, bogatszą, bo z dodatkiem wafelków czekoladowych, ale powiem szczerze, że pierwsza, „czysta” wersja bardziej mi smakowała i ją też prezentuję poniżej. Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko!
Składniki:
• 700 g gęstego jogurtu naturalnego
• 200 g sera ricotta
• 100 g cukru
• 3 jabłka
• cynamon
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, posypać cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. Wyłożyć je na patelnię i upróżyć do miękkości z małą ilością wody. Ostudzić, zmiksować na gładki mus. Zimny jogurt zmiksować ze schłodzoną ricottą i cukrem, dodać mus jabłkowy, wymieszać. Gotową masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować w instrukcji.
muszą wspaniale smakować :)
Przyznaję: ani o jabłkowych nie słyszałam jak żyję, ani tym bardziej nie jadłam. Najprostsze pomysły czasem nie przychodzą do głowy. Super! :)
Jabłkowe lody są pyszne! Ja nie wiem, jak Zemfiroczka mogła o nich nie słyszeć, no ja nie wiem ;D.
Fajny pomysł z ricottą:)
Pozdrowienia:)
nie jadłam nigdy jabłkowych lodów. ciekawa jestem jak smakuję ;]
Dziekuje za wszystkie komentarze! I potwierdzam, ze lody jablkowe sa pyszne, zwlaszcza domowe:) Warto sprobowac!
Pozdrawiam cieplo.