Lody jabłkowe z ricottą

Jak już wcześniej kilkakrotnie wspominałam, przepadam za jabłkami, ukręcenie lodów jabłkowych było więc tylko kwestią czasu:) Tym razem do jogurtu dodałam ser ricotta, bo pamiętałam, że kiedyś jadłam lody figowe przygotowane w ten sposób, które bardzo mi smakowały. Bardzo udane połączenie: upróżone jabłka, jogurt, ricotta... lody wyszły przepyszne! Na specjalne życzenie Kalabryjczyka przygotowałam też drugą porcję, bogatszą, bo z dodatkiem wafelków czekoladowych, ale powiem szczerze, że pierwsza, „czysta” wersja bardziej mi smakowała i ją też prezentuję poniżej. Polecam wielbicielom jabłek i nie tylko!






Składniki:

• 700 g gęstego jogurtu naturalnego
• 200 g sera ricotta
• 100 g cukru
• 3 jabłka
• cynamon

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, posypać cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. Wyłożyć je na patelnię i upróżyć do miękkości z małą ilością wody. Ostudzić, zmiksować na gładki mus. Zimny jogurt zmiksować ze schłodzoną ricottą i cukrem, dodać mus jabłkowy, wymieszać. Gotową masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować w instrukcji.

Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. Taste of Living Says:

    muszą wspaniale smakować :)

  2. Gosia Oczko Says:

    Przyznaję: ani o jabłkowych nie słyszałam jak żyję, ani tym bardziej nie jadłam. Najprostsze pomysły czasem nie przychodzą do głowy. Super! :)

  3. Majana Says:

    Jabłkowe lody są pyszne! Ja nie wiem, jak Zemfiroczka mogła o nich nie słyszeć, no ja nie wiem ;D.

    Fajny pomysł z ricottą:)
    Pozdrowienia:)

  4. Karmel-itka Says:

    nie jadłam nigdy jabłkowych lodów. ciekawa jestem jak smakuję ;]

  5. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze! I potwierdzam, ze lody jablkowe sa pyszne, zwlaszcza domowe:) Warto sprobowac!
    Pozdrawiam cieplo.