Dżem morelowy z kardamonem

Powracam po długiej (ale i usprawiedliwionej!) przerwie ze skromnym przepisem na dżem morelowy z kardamonem. Sezon na przetwory uważam za otwarty! Dżemik szczerze polecam, smak ma zaiste wyborny, zwłaszcza gdy dodamy do niego nie tylko kardamon, ale i odrobinę lawendy. Pyszności...


.


Składniki:

• 1 kg moreli (waga po wypestkowaniu)
• 300 g cukru
• zmielony kardamon (do smaku)
• sok z 1 cytryny
• ewentualnie: kilka kwiatkόw lawendy

Owoce obrać ze skórki, wypestkować, pokroić. Gotwać je bez dodatku cukru przez ok. 30-45 minut. Odstawić. Następnego dnia owoce ponownie zagotować, po kilku minutach dodać cukier, sok z cytryny i kardamon. Smażyć do otrzymania odpowiedniej konsystencji.Włożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, zamknąć wyparzonymi zakrętkami. Postawić do wystudzenia do góry dnem. Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo, należy go dodatkowo zapasteryzować.
Do dżemu można dodać w trakcie smażenia kwiatki lawendy. Nabierze on wtedy niezwykłego aromatu.

Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. hajduczek Says:

    Fajny przepis, ale u nas na morele już za późno...
    Latem zrobiłam przepyszny dżem z żółtych śliwek z kardamonem, wodą pomarańczową i płatkami migdałów. Taki w nieco orientalnym stylu. Bardzo polecam, zwłaszcza dodatek migdałowych płatków do dżemu czy powideł. To prawdziwy cymes, spróbuj kiedyś!

  2. Konsti Says:

    Dziekuje za polecenie przepisu, brzmi bardzo apetycznie! Bardzo lubie takie polaczenia smakow, na pewno kiedys skorzystam z pomyslu.
    Pozdrawiam serdecznie!