Kruche ciasto z figami

Tym razem zrobiłam kruche ciasto bez jajek i z olejem na podstawie tego przepisu. Wyszło bardzo dobre, na pewno będę często korzystać z tej receptury. A reszta to wariacja na temat fig: póki są, żal z nich nie korzystać! Ciasto bardzo mi smakowało, eksperyment uważam za wielce udany, a przepis zapisuję, aby “ocalić od zapomnienia”:) Wybaczcie zdjęcie, kompletnie nie wyszło, a że robiłam je tuż przed kolacją, to łapałam ostatnie promienie zachodzącego słońca i strasznie się spieszyłam. No i dlatego efekt końcowy jest byle jaki… Zresztą, nie ma co się krygować, powiedzmy to głośno: fotografia nie jest moją mocną stroną:)


ciasto_figi


Składniki: 

 Na ciasto: 
· 500 g mąki pszennej  
· niecała szklanka cukru 
· 1/2 szklanki wody (u mnie: jogurt naturalny
· 1/2 szklanki oleju 
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
· cukier waniliowy 

 Powyższe składniki szybko zagnieść (do uzyskania gładkiej kuli). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. 

 Na nadzienie: 
· ½ l mleka 
· ok. 6 kopiastych łyżek kaszy manny 
· 10 dużych, dojrzałych fig 
 · 50 g gorzkiej czekolady 
· cukier (do smaku) 
· bułka tarta 

 W szklance zimnego mleka rozmieszać kaszę. Resztę mleka zagotować w rondelku. Do gorącego mleka dodać kaszę rozprowadzoną w mleku zimnym i energicznie wymieszać. Gotować cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej, zwartej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać czekoladę: poczekać, aż się rozpuści, dokładnie wymieszać, a następnie zdjąć czekoladowy grysik z ognia i odstawić do wystudzenia. Gdy to nastąpi, wziąć sześć fig, zmiksować je na mus i wymieszać z kaszą manną. Jeśli masa jest za mało słodka, dodać odpowiednią ilość cukru. 
 Nagrzać piekarnik do 200°C. Cztery pozostałe figi pokroić w ćwiartki lub ósemki. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na pół. Jedną częścią wyłożyć dno dużej formy. Wstawić ciasto (sam spód) do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 min. Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć grysik czekoladowo-figowy i ułożyć cząstki fig. Następnie posypać całość kawałeczkami kruchego ciasta (z drugiej, odłożonej części) – jeśli ciasto jest dobrze schłodzone, można je zetrzeć na tarce, jeśli nie, to wystarczy “poszarpać” je palcami. Formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 30 min. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić je do całkowitego ostudzenia: masa z kaszy manny (rozrzedzona sokiem z cząstek owoców) będzie miała prawdopodobnie półpłynną konsystencję i zastygnie dopiero pod wpływem niższej temperatury.

Posted in Etichette: |

3 commenti:

  1. Lena Says:

    Bardzo apetyczny wypiek :)

  2. Majana Says:

    Zazdroszczę tych pysznych fig. Najlepsze na świecie jadlam we Wloszech.:)
    Pyszne ciacho.:)

  3. Konsti Says:

    Dziekuje!
    Pozdrawiam serdecznie.