Kruche ciasto z figami
Posted On 4.09.2014 at a czwartek, września 04, 2014 by Konsti
Tym razem zrobiłam kruche ciasto bez jajek i z
olejem na podstawie tego przepisu. Wyszło bardzo dobre, na pewno będę często
korzystać z tej receptury. A reszta to wariacja na temat fig: póki są, żal z
nich nie korzystać! Ciasto bardzo mi smakowało, eksperyment uważam za wielce
udany, a przepis zapisuję, aby “ocalić od zapomnienia”:) Wybaczcie zdjęcie,
kompletnie nie wyszło, a że robiłam je tuż przed kolacją, to łapałam ostatnie
promienie zachodzącego słońca i strasznie się spieszyłam. No i dlatego efekt końcowy
jest byle jaki… Zresztą, nie ma co się krygować, powiedzmy to głośno: fotografia
nie jest moją mocną stroną:)
Składniki:
Na ciasto:
· 500 g mąki pszennej
· niecała szklanka cukru
· 1/2 szklanki wody (u mnie: jogurt naturalny)
· 1/2 szklanki oleju
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· cukier waniliowy
Powyższe składniki szybko zagnieść (do uzyskania gładkiej kuli). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Na nadzienie:
· ½ l mleka
· ok. 6 kopiastych łyżek kaszy manny
· 10 dużych, dojrzałych fig
· 50 g gorzkiej czekolady
· cukier (do smaku)
· bułka tarta
W szklance zimnego mleka rozmieszać kaszę. Resztę mleka zagotować w rondelku. Do gorącego mleka dodać kaszę rozprowadzoną w mleku zimnym i energicznie wymieszać. Gotować cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej, zwartej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać czekoladę: poczekać, aż się rozpuści, dokładnie wymieszać, a następnie zdjąć czekoladowy grysik z ognia i odstawić do wystudzenia. Gdy to nastąpi, wziąć sześć fig, zmiksować je na mus i wymieszać z kaszą manną. Jeśli masa jest za mało słodka, dodać odpowiednią ilość cukru.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Cztery pozostałe figi pokroić w ćwiartki lub ósemki. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na pół. Jedną częścią wyłożyć dno dużej formy. Wstawić ciasto (sam spód) do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 min. Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć grysik czekoladowo-figowy i ułożyć cząstki fig. Następnie posypać całość kawałeczkami kruchego ciasta (z drugiej, odłożonej części) – jeśli ciasto jest dobrze schłodzone, można je zetrzeć na tarce, jeśli nie, to wystarczy “poszarpać” je palcami. Formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 30 min. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić je do całkowitego ostudzenia: masa z kaszy manny (rozrzedzona sokiem z cząstek owoców) będzie miała prawdopodobnie półpłynną konsystencję i zastygnie dopiero pod wpływem niższej temperatury.
Bardzo apetyczny wypiek :)
Zazdroszczę tych pysznych fig. Najlepsze na świecie jadlam we Wloszech.:)
Pyszne ciacho.:)
Dziekuje!
Pozdrawiam serdecznie.