Ciasto bezowe

Ci, co dobrze mnie znają, wiedzą, że nie przepadam za bezami. Wiedzą też jednak, że lubię eksperymenty i że zawsze ciągnie mnie, by spróbować czegoś nowego. Już dawno upatrzyłam więc sobie u Tessy Kiros („Ricordi in cucina, le ricette di una vita”) przepis na ciasto bezowe (wł. „meringa”) i jak tylko zostały mi białka do wykorzystania, to od razu zabrałam się do wykonania tego wypieku. Bardzo spodobał mi się pomysł, żeby ubitą pianę z białek wymieszać z posiekanymi orzechami – ja byłam jeszcze hojniejsza i do orzechów dodałam też inne bakalie. Autorka przepisu do masy bezowej dodała także pokruszone ciasteczka i/lub krakersy, ja nie miałam i beztrosko zastąpiłam je odrobiną mąki. Zakładałam, że wyjdzie z tego coś dobrego (sam koncept przypominał mi ciasteczka „brutti ma buoni”) i nie pomyliłam się: ciasto wyszło niepozorne, ale za to przepyszne! A jeszcze bardziej zyskuje na smaku i wyglądzie, gdy zostaje wzbogacone o dodatki: Tessa Kiros swoją "meringę" polała rozpuszczoną czekoladą, na to nałożyła bitą śmietanę, a potem posypała całość pięknymi truskawkami. Ja natomiast otuliłam swoją bezę pierzynką serowo-jogurtową i ułożyłam na wierzchu dorodne maliny. Powiem nieskromnie, że ciasto wyszło fantastyczne:) Polecam!




Składniki:

Na ciasto:

• 4 białka
• 160 g cukru
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 szklanka posiekanych bakalii
• 3 łyżki mąki

Rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Okrągłą formę (moja miała średnicę 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (ja natłuściłam i wysypałam mąką). Ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać mąkę, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać aromat waniliowy i ocet, bardzo delikatnie wymieszać. Połączyć z posiekanymi bakaliami. Przelać masę do formy, wyrównać (można zrobić pośrodku niewielkie zagłębienie – wg mnie nie warto, bo beza i tak lekko opadnie). Piec 75-90 min. , aż ciasto stanie się złotobrązowe.

Na masę serowo-jogurtową:

• 300 g waniliowego serka homogenizowanego
• 300 g chudego twarogu
• 200 g gęstego jogurtu naturalnego
• 1 łyżka żelatyny w proszku
• ¼ szklanki ciepłej wody
• cukier do smaku
• dowolne owoce (u mnie: maliny)

Żelatynę wymieszać z wodą. Zmiksować razem twaróg, serek homogenizowany i jogurt. Dosłodzić do smaku. Dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać, wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, rozprowadzić ją na cieście bezowym. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby wszystko dobrze zastygło.



Posted in Etichette: |

26 commenti:

  1. Gosia Says:

    moze rzeczywiscie niespektakularnie wyglada,choc zachecajaco,ale z opisu brzmi rewelacyjnie :)

    Pozdrawiam :)

  2. Amber Says:

    Wygląda pięknie i pysznie!
    Imponujące ciasto.

  3. Russkaya Says:

    Piękne! Ach, bezowe to ja uwielbiam!

  4. tu-tusia Says:

    Ja z kolei jestem fanką bezy, więc będę musiała się na takie ciasto skusić :)

  5. margot Says:

    wygląda tak ,że normalnie ślinka cieknie i to jak :D
    przepiękne , bardzo apetyczne ciacho

  6. Konsti Says:

    Ojej, dziekuje za komplementy... az sie zarumienilam:) Mam nadzieje, ze kiedys skorzystacie z przepisu i empirycznie przekonacie sie, jaka to delicja:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  7. affogato Says:

    Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis, ciasto wygląda pięknie!

  8. Konsti Says:

    Affogato, dziekuje! I czekam na relacje z konsumpcji:)))
    Pozdrawiam.

  9. aga Says:

    cudne ciacho:)

  10. mania179 Says:

    Pracochłonne, ale dla takiego smaku się opłaca, prawda? :)

  11. Szana Says:

    hoho niezłe ciacho :)

  12. Arvén Says:

    Nie dziwię się, że wyszło fantastyczne - i w dodatku odchudzone o bitą śmietanę, a nie traci nic na wyglądzie i smaku ;-)

  13. zauberi Says:

    pysznie wygląda

  14. Majana Says:

    Imponujące ciacho! Wygląda przepysznie!:))
    Wpadnę do Ciebie na kawałek:)

    Pozdrawiam:)

  15. Marianna Hall Says:

    Wygląda bardzo smacznie! Tak lekko i apetycznie :)

  16. skoraq cooks Says:

    Koło takiego ciasta bezowego, ja przynajmniej, obojętnie przejść nie mogę. Wygląda zachwycająco.

  17. słodkosłona. Says:

    Bardzo lubię te Twoje kremy, budyniowe, twarożkowe, bez masła... i bardzo podoba mi się to bakaliowe ciasto właściwie bez mąki, dla mnie fantastyczne, zrobię na pewno! ;)

  18. Konsti Says:

    Dziewczyny, dziekuje za wszystkie komentarze! Ciesze sie, ze ciasto przypadlo Wam do gustu... Pozdrawiam serdecznie.

  19. skoraq cooks Says:

    Kocham bezę. A w tej wersji to już kocham miłością absolutną.

  20. katarzyna_sar Says:

    Bardzo mi się podoba to ciacho, piękne !!

  21. Anonimowy Says:

    W tej chwili włożyłam bezę do piekarnika.Czekam na efekt.

  22. Konsti Says:

    Anonimie, mam nadzieje, ze wypiek sie uda! Trzymam kciuki:)
    Pozdrawiam.

  23. Anonimowy Says:

    Ciasto wyszło super,chociaż niepotrzebnie dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia.Urosło dużo i później opadło.Na wierzch dałam bitą śmietanę,posypałam pokruszonymi orzechami.Pycha.

  24. Konsti Says:

    Bardzo sie ciesze, ze smakowalo:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  25. Shirohana Says:

    Zrobiłam, wyszło bardzo smaczne:)http://pokazywarka.pl/1nmts6/
    W masie serowej zrezygnowałam z żelatyny i z jogurtu. W moim odczuciu masy było za dużo i przeważała smak całości, następnym razem dam jej o połowę mniej. Samo ciasto bez masy jest pycha, spróbuję je też zrobić w formie ciasteczek:) Pozdrawiam!

  26. Konsti Says:

    Milo mi, ze przepis sie sprawdzil!
    Pozdrawiam cieplo.