Girandole di pizza con sardine e finocchio
Posted On 7.10.2011 at a piątek, października 07, 2011 by Konsti... czyli zawijane, małe pizze z nadzieniem z sardynek i kopru włoskiego. Moje ulubione „antipasto”, pierwszy raz jadłam podobne u szwagierki w Kalabrii. Oczywiście sardynki z puszki można zastąpić świeżymi rybkami, wtedy "girandole" są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
Na nadzienie:
· 100 g odsączonych sardynek z puszki
· 1 mały fenkuł
· 150 g sera ricotta
· sól i pieprz
Wymieszać dokładnie sardynki i ricottę, dodać drobno pokrojony koper włoski, ponownie wymieszać, posolić, popieprzyć.
Na ciasto:
· 250 g mąki (najlepiej typu semola lub innej z pszenicy durum)
· 10 g świeżych drożdży
· pół szklanki ciepłej wody
· 2 łyżki oliwy
· pòł łyżeczki soli
Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z łyżką mąki. Po kilku minutach dodać mąkę, oliwę i sól, zacząć wyrabiać ciasto. Gdy zachodzi taka potrzeba, dodać więcej wody lub więcej mąki. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować nadzienie, zwinąć w rulon i pociąć na plastry o grubości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200°C przez mniej więcej 20 min.
Przepyszne! Coś dokładnie w moim stylu! :)
świetne zawijaski, porywam jednego :)
Z pewnością skorzystam z przepisu :)
Jakie świetne! Niebanalne bułeczki, zupełnie inne niż wszystkie:)
Bardzo mi się podobają:)
Mając w pamięci poprzednie u Ciebie, myślałam, że będzie na słodko, a tu proszę - rybka przypłynęła ;)
Delikatessen, widocznie mamy podobne gusta!
Martex, czestuj sie i porywaj, ile chcesz:)
Mania, mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowalo.
Majano, dziekuje za mile slowa i sciskam Cie mocno.
Oczko, jak mnie zaprosisz, to z taka rybka poplyne do Ciebie przez morza i oceany:)))
Pozdrawiam serdecznie.
sam skład nadzienia rzuca mnie na kolana-to musi być pyszne!