Malarskim okiem...
Posted On 31.05.2016 at a wtorek, maja 31, 2016 by Konsti
A w "Malarskim okiem..." nowy obraz: "Martwa natura z owocami i kwiatami" Williama Buelowa Goulda (1801–1853).
Pizza con pomodori, rucola e parmigiano
Posted On 30.05.2016 at a poniedziałek, maja 30, 2016 by Konsti
Pizza z pomidorkami, rukolą i parmezanem to typowe letnie danie, smakowite i nieobciążające zbytnio żołądka. Świetna propozycja na obiad lub kolację w upalny dzień, jeśli, oczywiście, zgodzimy się na 20-minutowe odpalenie piekarnika... Polecam!
Składniki (na 1 pizzę dla 2 osόb):
• ciasto na pizzę zrobione z ok. 300 g mąki
• 1 mozzarella (kulka o wadze 125 g)
• 7-8 pomidorkόw koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
• parmezan w płatkach
• pęczek rukoli
• oliwa
• sόl, origano
Na gotowe ciasto wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i kilka kawałkόw pomidorόw. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec w temp. 230°C przez ok. 20 min. Pozostałe pomidory pokroić, skropić oliwą, doprawić solą i origano. Gotową pizzę wyjąć z piekarnika, posypać rukolą, następnie wyłożyć pomidory i posypać parmezanem w płatkach. Całość można jeszcze dodatkowo skropić oliwą. Podawać natychmiast.
Ciasto z białek
Posted On 10.05.2016 at a wtorek, maja 10, 2016 by Konsti
Mam kilka ulubionych przepisόw, po ktόre sięgam, gdy mam do wykorzystania sporą ilość białek. Na blogu pokazywałam już ciasteczka „brutti ma buoni” oraz kakaowo-kokosowe ciasto z białek. Teraz nadeszła kolej na ciasto z białek z rodzynkami i czekoladą. Wypiek pozornie niepozorny, ale to tylko złudne pierwsze wrażenie. Tak naprawdę ciasto jest warte zachodu, jest bardzo aromatyczne, stosunkowo lekkie, ale zarazem „konkretne”. Źrόdło przepisu: blog Kuchnia pachnąca bzem.
Składniki:
• 3 szkl. mąki pszennej
• 1 szkl. białek
• 1 szkl. oleju słonecznikowego
• 1,5 szkl. cukru
• 0,5 szkl. mleka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki dowolnego aromatu
• szczypta soli
• 3 łyżki rodzynek (u mnie dodatkowo posiekana gorzka czekolada)
Owoce myjemy o odsączamy. Białka ubijamy ze solą i cukrem na sztywna pianę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dodajemy pianę i delikatnie łączymy z masą mączną. Na końcu dolewamy olejek i dodajemy rodzynki i posiekaną czekoladę. Pieczemy ok. 50 min, w temperaturze 160°C. Po upieczeniu dobrze ostudzić.
Rolada kokosowo-owocowa
Posted On 8.05.2016 at a niedziela, maja 08, 2016 by Konsti
Lekka, pyszna rolada kokosowa, z dodatkiem owocόw. Na Wielkanoc dodałam do masy serowej wiśnie z domowej konfitury, na majόwkę zrobiłam to samo ciasto z mrożonymi jagodami. Za każdym razem rolada była znakomita, po prostu palce lizać! Przepis, nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z blogu Daktyle w czekoladzie. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
• 4 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 3/4 szklanki mąki pszennej
• 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wyłożyć na blachę z piekarnika, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 12 minut. Gorące ciasto odwrócić na ściereczkę, zdjąć papier i od razu zwinąć (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku w niezbyt ścisły rulon. Zostawić do ostudzenia.
Uwaga: aby ciasto nie przykleiło się do ściereczki, należy posypać ściereczkę cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto i posypać cukrem pudrem także powierzchnię ciasta. Następnie szybko zrolować ciasto wraz ze ściereczką.
Masa:
• 200 ml śmietanki kremówki 30%
• 250 g mascarpone
• 2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
• 50-100 g wiórek kokosowych
• 2 łyżki likieru kokosowego Malibu
• garść dowolnych owocόw (świeżych, mrożonych lub przetworzonych)
Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier puder, miksować przez ok. 1 minutę na sztywną masę. Dodać wiórki kokosowe (w takiej ilości jak bardzo chcemy mieć dużo wiórek), owoce i likier, wymieszać delikatnie łyżką.
Roladę delikatnie odwinąć ze ściereczki (nie prostować całkiem), wyłożyć masę (więcej na najbardziej zwiniętym brzegu, a najmniej na samym końcu, wyrównać, zwinąć. Koniec rolady ma być pod spodem. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i ew. wiórkami kokosowymi.