Torta alla ricotta e cacao
Posted On 24.10.2014 at a piątek, października 24, 2014 by Konsti
Bardzo lubię ciasta z ricottą, sa zawsze bardzo aromatyczne i wilgotne. Już kiedyś zachwalałam ciasto cytrynowe z ricottą (torta alla ricotta e limone), teraz wypróbowałam wersję z kakao. Kolejny udany wypiek, polecam! Przepis powstał w wyniku skrzyżowania kilku receptur znalezionych w internecie, ale zdecydowanie największą inspirację znalazłam tutaj.
Składniki:
· 250 g mąki
· 250 g sera ricotta
· 200 g cukru
· 3 jajka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżka ciemnego, gorzkiego kakao
· dowolny aromat (dałam rumowy)
· opcjonalnie: cukier puder do posypania gotowego ciasta
Jajka rozrobić z cukrem (najlepiej za pomocą misera). Następnie dodać ricottę, ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Dodać aromat do ciasta, ponownie wymieszać (jeśli ciasto jest za gęste, można dodać odrobinę mleka). Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niej kakao. Podłużną formę natłuścić i wysypać maką. Wyłożyć najpierw białą część ciasta, a potem brązową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180°C przez ok. 45 min. Po ostudzeniu gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Pasztet warzywny doskonały
Posted On 17.10.2014 at a piątek, października 17, 2014 by Konsti
Zostałam zaproszona na obiad do koleżanki. Obiecałam jej, że przyniosę “coś do chleba”. W grę wchodziły tylko dania wegetariańskie, ze względu na upodobania gospodyni, ale nie miałam problemu z wyborem: już wcześniej wypatrzyłam na blogu Jadłonomia przepis na doskonały pasztet warzywny, nie wahałam się więc ani chwilę. Zaufałam mojemu instynktowi i miałam rację: pasztet wyszedł znakomity, bogaty w smaku, dobrze doprawiony, smaczny. Polecam! Tylko zdjęcie byle jakie, ale tak jakoś głupio mi było przeszkadzać gościom…
Składniki (na średnią keksówkę):
· 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
· 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
· 100 ml oleju roślinnego
· 2 marchewki
· 2 pietruszki
· 1 por, tylko biała część
· 2 laski selera naciowego
· 2 ząbki czosnku, posiekane
· 2 - 3 łyżki sosu sojowego
· 2 ziarna ziela angielskiego
· 2 liście laurowe
· 1 łyżeczka majeranku
· 1 łyżeczka suszonej pietruszki
· 1/2 łyżeczki lubczyku
· 1/2 łyżeczki tymianku
· spora szczypta gałki muszkatołowej
· sól i czarny pieprz
Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
Jabłkowe ciasto drożdżowe
Posted On 12.10.2014 at a niedziela, października 12, 2014 by Konsti
Co dodać do ciasta zamiast jajek, żeby pomimo braku żółtek drożdżowe wyszło delikatne i aromatyczne? Pinkcake z blogu “Trochę inna cukiernia” ma gotową odpowiedź: należy posłużyć się musem z dyni lub przecierem marchewkowym, albo musem jabłkowym. Wypróbowałam wszystkie wersje i ta z musem jabłkowym odpowiada mi najbardziej. Czego jak czego, ale jabłek nigdy nie brakuje w mojej kuchni! Poza tym ciasto z dodatkiem startego jabłka wychodzi delikatne, wilgotne i bardzo smaczne, zgodnie z zapewnieniami autorki przepisu. Drożdżowe pierwsza klasa:) Polecam!
Składniki:
· 500 g mąki
· 7 g drożdży liofilizowanych (dałam 15 g świeżych drożdży)
· 100 g cukru w tym 1 łyżka cukru z wanilią
· szczypta soli
· 80 g margaryny najlepiej naturalnej
· 0,5 szklanki ulubionego mleka
· 1 jabłko starte na mus
· garść rodzynek i garść żurawiny (u mnie: rodzynki i posiekana czekolada)
Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, jabłko i wmieszać do ciasta. Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić dodać bakalie i przełożyć do formy wyłożonej papierem do gotowania. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.
Pizza alle melanzane
Posted On 6.10.2014 at a poniedziałek, października 06, 2014 by Konsti
… czyli pizza z bakłażanem. Bakłażan występuje w naprawdę wielu pysznych daniach kuchni włoskiej, nie mogło więc zabraknąć i pizzy na tej liście. To jedna z najpopularniejszych pizz wegetariańskich, łatwa do przygotowania i bardzo smaczna – oczywiście, jeśli tylko potrafimy docenić prostotę tego przysmaku.
Składniki (na 2 pizze):
· ok. 400-500 g ciasta na pizzę
· 250 g przecieru pomidorowego (tzw. passata al pomodoro)
· 1 duży bakłażan
· kulka mozzarelli (waga ok. 200 g)
· 2-3 łyżki startego parmezanu
· 1 ząbek czosnku
· garść świeżej bazylii
· tymianek i oregano
· oliwa
· sól i pieprz
Ciasto rozwałkować na dwa placki, rozłożyć na kamieniu lub na blasze, zostawić do wyrośnięcia. Bakłażana pokroić na plasterki i zgrillować albo podpiec w piekarniku (ja wcześniej posypuję plastry solą i pieprzem, dzięki temu od razu nabierają bardziej wyrazistego smaku). Posiekać czosnek i bazylię, wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać 2 łyżki oliwy, doprawić lekko solą. Rozsmarować sos pomidorowy na cieście, rozłożyć plastry bakłażana, posypać leciutko oregano i tymiankiem. Można skropić całość oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (temp ok. 220 stopni) i piec przez 15-20 min. Następnie wyjąć obie pizze z piekarnika, posypać je pokrojoną mozzarellą i parmezanem, wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5-10 min. Przed podaniem można posypać pizzę listkami bazylii.