Pizza con pomodori, rucola e parmigiano

Pizza z pomidorkami, rukolą i parmezanem to typowe letnie danie, smakowite i nieobciążające zbytnio żołądka. Świetna propozycja na obiad lub kolację w upalny dzień, jeśli, oczywiście, zgodzimy się na 20-minutowe odpalenie piekarnika... Polecam!


.


Składniki (na 1 pizzę dla 2 osόb): 

• ciasto na pizzę zrobione z ok. 300 g mąki 
• 1 mozzarella (kulka o wadze 125 g) 
• 7-8 pomidorkόw koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory 
• parmezan w płatkach 
• pęczek rukoli 
• oliwa 
• sόl, origano 

Na gotowe ciasto wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i kilka kawałkόw pomidorόw. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec w temp. 230°C przez ok. 20 min. Pozostałe pomidory pokroić, skropić oliwą, doprawić solą i origano. Gotową pizzę wyjąć z piekarnika, posypać rukolą, następnie wyłożyć pomidory i posypać parmezanem w płatkach. Całość można jeszcze dodatkowo skropić oliwą. Podawać natychmiast.

Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. Kcalmar Says:

    Świetny pomysł na smaczne i zdrowe posiłki! Zapraszamy do Kcalmarowego królestwa, gdzie znajdziesz sporo zdrowych ciekawostek i smacznych pomysłów! Pysznego dnia!

  2. Olka Says:

    Piękna i smakowita, mnie kupiła ta pizza.