Pasta alle barbabietole e ricotta

... czyli makaron z burakami i ricottą. Bardzo lubię buraki, nic więc dziwnego, że i te spaghetti z kremem buraczanym bardzo mi posmakowały. Na dodatek jest to bardzo szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe, idealne, gdy trzeba przygotować coś w pośpiechu. Inspirację znalazłam tutaj i tutaj.


.


Składniki (dla 4 osόb):

• 350 g dowolnego makaronu
• 150 g sera ricotta
• 2 ugotowane buraki
• 2-3 łyżki oliwy
• 2 łyżki startego parmezanu
• 1-2 łyżeczki soku z cytryny
• 1 mała cebula
• sόl i pieprz
• opcjonalnie: świeży szczypiorek

Cebulę podsmażyć na oliwie. Pόł buraka pokroić na małe kawałki i odłożyć na pόźniej. Pozostałe buraki zmiksować razem z ricottą, cebulą, oliwą i parmezanem na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Makaron ugotować al dente, odcedzić i szybko wymieszać z kremem buraczanym. Posypać kawałkami odłożonego buraka i posiekanym szczypiorkiem, natychmiast podawać.


Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. Olka Says:

    Wow. Oryginalnie. Nie spotkałam się z takim makaronem, ale buraki też lubię, więc powinno mi to posmakować.

  2. Konsti Says:

    Prawda, ze ciekawy przepis? Ja bardzo lubie buraki, a ich polaczenie z makaronem bardzo mi odpowiada. I tak sobie mysle, ze smak kremu mozna jeszcze dodatkowo podkrecic, dodajac np. kilka orzechow wloskich lub migdalow...
    Pozdrawiam serdecznie.