Szybkie ciasto z jabłkami II

Proste i smaczne ciasto z jabłkami. Podobne ciasto pokazywałam już kilka miesięcy temu, tak naprawdę sama nie wiem, która wersja jest lepsza. Obie mi smakowały:) To ciasto jest zdecydowanie bardziej wilgotne. Chyba każdy musi sam spróbować i dokonać porównania... 
Fotka okropna, zrobiona na chybcika, ale innej ni ma; czy zostanie mi to wybaczone?:)


IMG_0426


Składniki: 

• 200 g mąki 
• 150 g cukru 
• 2 jajka 
• 200 ml śmietany (używam jogurtu naturalnego) 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 
• sok z 1 cytryny 
• szczypta soli 
• 4 duże jabłka 

Jajka utrzeć z cukrem, dodać wszystkie pozostałe składniki (poza jabłkami), zmiksować. Jabłka obrać, pokroić na cząstki. Dwa pokrojone jabłka dodać bezpośrednio do ciasta, wymieszać. Okrągłą tortownicę (o średnicy 22 cm) natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto do tortownicy i na jego powierzchni ułożyć kawałki pozostałych dwóch jabłek. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 min. w temp. 190-200°C. Uwaga, ciasto jest dość wilgotne w środku, bo przesiąka sokiem z jabłek.


Posted in | 3 commenti

Zupa dyniowo-pomidorowa z soczewicą

Moja ulubiona zupa jesienna, w której główne role odgrywają dynia, soczewica i pomidory. Bardzo udane połączenie smaków, ta zupa to czysta poezja kulinarna! Inspiracją był dla mnie przepis z Kwestii Smaku, ale dość wyraźnie odbiegłam od oryginału i stworzyłam swoją wersję:) Polecam!


.



Składniki (na 4 porcje):

• 500-600 g dyni (zważonej ze skórką)
• 600 g ugotowanej soczewicy (ugotowanej wcześniej lub z puszki)
• 2-3 duże marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 750 ml passaty pomidorowej
• kilka łyżek oliwy
• 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
• 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
• pieprz i sól
• 1 szklanka bulionu
• około pół szklanki ryżu
• kawałek parmezanu

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię i marchewki pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć na talerzyk (jeśli używamy dyni hokkaido, całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę). Upieczoną dynię i marchewki zmiksować razem z czosnkiem na puree w pojemniku blendera.
Rozgrzać oliwę w garnku, dodać ugotowaną soczewicę, podsmażyć przez 2 minuty, następnie dodać passatę i puree z dyni, doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i gałką muszkatołową. Dodać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. W razie konieczności można dolać trochę wody. W tym czasie w oddzielnym garnku ugotować ryż i zetrzeć parmezan na płatki.
Gotową zupę (powinna być gęsta i aromatyczna) wlać do talerzy. Na środku każdego talerza położyć 2-3 łyżki ryżu, a całość posypać parmezanem (ja jeszcze „dekoruję” zupę kilkoma kawałkami pieczonej dyni).


Posted in Etichette: , | 2 commenti

Chleb pszenny z płatkami żytnimi

Ten chleb to moja wariacja na temat „pain au levain”: lekko zmodyfikowałam znany przepis na klasyczny chleb francuski (przygotowywany na sztywnym zakwasie), dodając do ciasta właściwego garść płatków żytnich. Wydaje mi się, że dzięki temu chleb ma ciekawszy smak. Nam bardziej smakuje w tej właśnie wersji.


.



Składniki: 

Zaczyn zakwasowy: 

• 130g mąki pszennej chlebowej 
• 6 łyżek wody 
• 2 łyżki gęstego pszennego zakwasu 

Ciasto właściwe: 

• 730g mąki pszennej chlebowej 
• 40g mąki żytniej 
• 530g wody 
• 10 łyżek płatków żytnich 
• 1 łyżka soli 
• cały zakwas 

Na około 12 godzin przed wyrabianiem ciasta właściwego mieszamy wszystkie składniki zakwasu na gładką masę. Przykrywamy folią i odstawiamy, aby dojrzał. Po 12 godzinach do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta właściwego oprócz soli i zakwasu. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy folią i odstawiamy do autolizy na 20 do 60 minut. Pod koniec autolizy dodajemy sól i zakwas. Mieszamy przez 1-2 minuty. Ciasto powinno być średnio gęste i elastyczne. Odstawiamy do fermentacji na 2 i 1/2 godziny. W trakcie fermentacji składamy ciasto dwukrotnie w 50-cio minutowych odstępach. Dzielimy ciasto na dwie równe części, z każdej formujemy bochenek na przykład podłużny. Odkładamy na lniane płótno obsypane mąką do wyrastania lub do przygotowanego koszyka. Ciasto powinno wyrastać przez około 2 -2,5 godziny. Po tym czasie wykładamy chleb na blach, nacinamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy z parą przez 40-45 minut w temperaturze 225-230 st. C.


Posted in Etichette: | 3 commenti