Kourabiedes, greckie ciasteczka bożonarodzeniowe

Wybaczcie fatalne zdjęcie, ale aura nas nie rozpieszcza i słońca brakuje, oj, brakuje... Zapewniam jednak, że te ciasteczka o greckim rodowodzie są bardzo smaczne, słodke i migdałowe. Przepis stąd.





Składniki: 

• 115g miękkiego masła 
• szczypta gałki muszkatołowej 
• 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (lub kilka kropli esencji migdałowej) 
• 50g cukru pudru 
• 115g zwykłej mąki 
• 115g mielonych migdałów 
• 25g uprażonych migdałów, posiekanych drobno 
• cukier puder do obtaczania

 Piec rozgrzewać do 160C (z termo). Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubić masło, dodać wodę z kwiatów pomarańczy i szczyptę gałki. Wsypać cukier i ubijać wszystko na puszysta masę. Dodać mąkę, mielone i posiekane migdały. Mieszać i zagnieść szybko kule ciasta. Kształtować gruby wałek, który kroić w plastry. Z każdego plastra toczyć wałek (ok. 7 cm), a z niego formować kulki lub księżyce. Układać na blachach, zachowując odstępy. Piec 20 minut, aż się zezłocą delikatnie. Studzić 5 minut, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze.


Posted in Etichette: , , |

1 commenti:

  1. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Teraz chyba każdy ma problem z odpowiednim oświetleniem do zdjęć:).... schrupałabym takie ciacho - smakowicie wyglądają:). Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesolych Świąt:)