Zapiekanka makaronowa z kapustą włoską i szparagami

To jedna z moich ulubionych zapiekanek makaronowych. Do jej przygotowania można użyć, poza sezonem, mrożonych szparagów – ja właśnie wyciągnęłam z zamrażalnika ostatnią ich porcję... Moja zapiekanka jest mocno doprawiona pieprzem i gałką muszkatołową, ale można też zastosować inny zestaw przypraw, jak kto lubi. Zestawienie kapusty włoskiej ze szparagami jest bardzo udane, a całe danie, podkręcone serami, jest smaczne i sycące. Polecam.


zap



Składniki (na 2 porcje): 

• 160-180 g dowolnego makaronu 
• ¼ główki kapusty włoskiej 
• 1 pęczek szparagów 
• 1 jajko 
• 1/3 szklanki mleka 
• 3-4 łyżki startego parmezanu 
• 2 łyżki sera pecorino (startego lub w płatkach) 
• 2 łyżki oliwy
• gałka muszkatołowa 
• sól i pieprz 

Makaron ugotować al dente, odcedzić, ostudzić. Kapustę włoską poszatkować, ugotować, ostudzić. Szparagi oczyścić i ugotować al dente, następnie pokroić na kawałki (kilka szparagów w całości odłożyć na bok). Jajko wymieszać z mlekiem, oliwą i startym parmezanem, doprawić solą i przyprawami (daję sporo gałki i pieprzu). Makaron wymieszać z kapustą, szparagami i jajkiem z mlekiem, następnie przełożyć do dwóch oddzielnych foremek do pieczenia. Na wierzchu położyć kilka całych szparagów i posypać całość pecorino. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C) i piec przez ok. 20 min. Podawać gorące.

Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. Olka Says:

    Bardzo mi się podoba to zestawienie kapusty włoskiej, szparagów i makaronu - jakby daleki krewny łazanek :)

  2. Konsti Says:

    Prawda? Tez tak mysle;)
    Ja w ogole mam wrazenie, ze kapusta jest bardzo nie docenianym warzywem, a szkoda, bo swietnie komponuje sie z wieloma skladnikami!
    Pozdrawiam.