Pizza con i fichi, ricotta e rosmarino

... czyli pizza z figami, ricottą i rozmarynem. Przepis pochodzi ze strony donnamoderna.com. Bardzo ciekawy eksperyment! Mnie osobiście odpowiada takie połączenie smaków, a Kalabryjczyk (zagorzały tradycjonalista kulinarny) też wypowiedział się pozytywnie o tej pizzy. Wypiek może nietypowy, ale u nas odniósł pełen sukces:) Polecam!


pizza figi


Składniki:

• 500 g ulubionego ciasta na pizzę
• 10 dojrzałych fig
• 150 g sera pecorino
• 200 g sera ricotta
• oliwa extravergine
• gałązka świeżego rozmarynu
• sól i pieprz

Z gotowego, wyrośniętego ciasta uformować jedną dużą lub dwie okrągłe pizze (ja zrobiłam cztery małe). Ricottę rozgnieść widelcem, dodać oliwę (1-2 łyżki), rozmaryn, sól i pieprz. Rozrobić na gładki krem (jeśli ser jest za suchy, można dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego). Umyć figi, obrać je ze skórki (chyba, że jest cienka, to wtedy można ją zostawić) i pokroić na kawałki (ćwiartki lub plastry). Ser pecorino zetrzeć na płatki. Ciasto na pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 min. w temp. ok. 180°C. Pięć minut przed końcem wyjąć ciasto z piekarnika, rozsmarować krem z ricotty, ułożyć pokrojone figi, skropić oliwą i posypać pecorino. Wstawić do piekarnika i dopiec przez 5 min. Przed podaniem można posypać pizze kolejną porcją pecorino.


Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. Unknown Says:

    czy do ciasta uzywasz mąki z pszenicy durum?

  2. Konsti Says:

    Tak, zdecydowanie wole te make i uwazam, ze pizza z niej wychodzi o wiele lepsza, niz ze zwyklej maki pszenej.
    Pozdrawiam.