Lody filadelfijskie czekoladowe

Zacytuję opis ze strony magazyn-kuchnia.pl: "Lody tzw. filadelfijskie (podobno wynalazek amerykański, stąd nazwa), nie zawierają żółtek - robi się je tylko na mleku i śmietance. W związku z tym, że brak w nich naturalnego zagęstnika (czyli żółtek), można do nich dodać odrobinę mąki kukurydzianej i kremowego serka". Dodam tylko, że lody w wersji czekoladowej wyszły pyszne, polecam!


lody


Składniki: 

  • 60 ml + 250 ml zimnego mleka 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 130-140 g cukru 
  • 2 łyżki sztucznego miodu 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki mocnego kakao 

Mieszamy 60 ml zimnego mleka z mąką kukurydzianą. W rondlu doprowadzamy do wrzenia pozostałe mleko i śmietankę, dodając cukier, miód i sól. Wlewamy mleko z mąką, znów zagotowujemy. Dodajemy czekoladę i kakao. Podgrzewamy, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć - przez 2 minuty. Do miski wkładamy serek śmietankowy, wlewamy odrobinę podgrzanej mieszaniny mleczno-śmietankowej, dokładnie łączymy. Po czym dolewamy resztę i ubijamy. Studzimy, chłodzimy w lodówce i zamrażamy w maszynce do lodów według instrukcji.

Posted in Etichette: |

2 commenti:

  1. hajduczek Says:

    Fajny pomysł, ale odstrasza mnie od niego "sztuczny miód". Czy zamiast niego mogę dać prawdziwy? Mam nadzieję, że tak...

  2. Konsti Says:

    W oryginalnym przepisie jest sztuczny miod, ale z mojego doswaidczenia wynika,ze mozna dac prawdziwy... Robilam te lody kilkakrotnie i tylko za pierwszym razem miod byl sztuczny, potem dawalam prawdziwy i lody wychodzily jak trzeba:)
    Pozdrawiam serdecznie.