Pasta fredda con peperoni arrostiti e mozzarella

... czyli makaron na zimno z pieczoną papryką i mozzarellą. Szybkie, letnie danie, idealne na upały. Najlepiej wcześniej przygotować zapas pieczonej papryki (można zalać ją oliw­ą i przechowywać w lodówce), wtedy czas przygotowania skracamy do minimum, tyle, co trzeba do ugotowania makronu. Polecam to danie, niby nic, a cieszy podniebienie:)


makaron papryka


Składniki (na 2 porcje): 

  • 160-200 g makaronu typu penne czy tortiglioni (rurki) 
  • 2 papryki  
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • kilka listków bazylii 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • sól i pieprz

Przygotowanie pieczonej papryki: piekarnik nagrzać do 200 stopni. Paprykę ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 25 minut, raz przewracając ją podczas pieczenia. Gorące papryki wrzucić do papierowej torby, zamknąć ją szczelnie. Kiedy papryki całkiem ostygną, zdjąć z nich skórkę i usunąć środek wraz z pestkami. Upieczone i oczyszczone warzywo pokroić na niewielkie kawałki. 
Mozzarellę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażyć. Makaron ugotować al dente, odcedzić, wrzucić na patelnię z czosnkiem, dodać paprykę i podgrzać przez 1-2 minuty. Odstawić, ostudzi­ć. Dodać mozzarellę i posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić octem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz.



Posted in Etichette: , |

2 commenti:

  1. Olka Says:

    Węszę tu moje smaki. Zapisałam do wypróbowania!

  2. Konsti Says:

    Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowalo!
    Pozdrawiam.